Vijesti 25.11.2017.

Mještani Ade traže radar i „usporivače“ na prometnoj saobraćajnici

ČITANJE: 2 minute

Zbog brze vožnje na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac i sigurnosti mještana, iz naselja Ada u Banjaluci zatražili su od nadležnih da na ovoj prometnoj saobraćajnici postave radar.

Stanovnici se žale da je prelaz preko ovog puta, kod takozvane „Marijine krivine“ praktično nemoguć zbog velike gužve, a najviše strahuju za svoju djecu. Savjet MZ Ada ponio je zato zahtjev u Gradsku upravu da se na ovoj lokaciji obezbjedi adekvatna saobraćajna signalizacija.

– Tražili smo da se ovdje uvede radar, kao što je to urađeno u naselju Zeleni vir, na zahtjev mještana prije dvije godine. Oni od tada uopšte nisu imali problema. Predložili smo i da se postave usporivači brzine zbog bezbjednijeg prelaza pješaka. Nadamo se da će Grad u koordinaciji sa „Putevima RS“ pronaći neko rješenje, a mi ćemo istrajati u našem zahtjevu – rekao je predsjednik savjeta Saša Mićić.

Na ovu saobraćajnicu požalili su se i stanari boračkih zgrada, koji su još lani slali zahtjeve da se postavi semafor u blizini pješakog prelaza, ali i izmjesti autobusko stajalište blizu krivine.

– Kada se autobus zaustavi kolona vozila se stvori do krivine i dočeka vozače koji dolaze iz pravca grada. Stajalište zato treba premjestiti za oko 100 metara prema naselju Vrbanja, na proširenju pored boračkih zgrada. Baš prije neki dan desila se saobraćajna nezgoda i stajalište je uništeno – priča stanar i član savjeta Aleksandar Kecman.

Osim magistralnog puta, savjet je tražio da se obezbjedi i prelaz u ulicama Vida Nježića i Braće Kukrika. Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručili su da će razmotriti sve zahtjeve mještana Ade.

Podsjetimo, i mještani Zelenog vira dugo su se „borili“ da im nadležni postave stacionarni radar na magistalnom putu, zbog čestih udesa u tom mjestu, a radar sada bilježi i po 90 prekršaja dnevno.

I stanica problem

Mada stanari traže i izmještanje autobuske stanice, u savjetu MZ kažu da će tek na sastanku raspravljati o ovom zahtjevu.

– Treba ispitati opravdanost zahtjeva, vidjeti da li bi se u tom slučaju bunili stanovnici iz drugih ulica, Petog prigradskog puta i Vida Nježića, kojima bi onda stanica bila predaleko, odnosno preblizu – smatra Saša Mićić.

(EuroBlic)