Vijesti 02.04.2016.

Mještani Bistrice traže produžetak autobuske linije

ČITANJE: 2 minute
autobus banja luka
Mještani Bistrice traže od Gradske uprave da im za dvije stanice bude produžena prigradska autobuska linija broj šest Centar – Saračica – Bistrica. Na taj način bi se izbjeglo da učenici osnovne škole pješače tri kilometra do učionica, a mještani i više do kuća.

Član Savjeta mjesne zajednice Bistrica Nedjeljko Stanivuković kaže da se autobus preduzeća “Bočac turs”, kada ide iz centra grada ka Bistrici, okreće na Jankovića brdu, daleko od centra sela.

– Najviše mi je žao đaka. Ne znam šta autobuskom prevozniku znače ta tri kilometra, pogotovo sada kada je i gorivo pojeftinilo. Kada idu u grad, mještani se do autobuske stanice dovoze automobilom ili pješače. Tako je i kada idu iz grada. Još je na Janković brdu okretište nepregledno, pa ugrožava učesnike u saobraćaju. Pravdaju se da ima autobusa na drugim linijama koji prolaze kroz selo, ali ne shvataju da su rijetke i da su ti autobusi pretrpani – rekao je Stanivuković.

I mještanin Boro Stjepanović smatra da su stanovnici uskraćeni bar za dvije stanice.

– Najveću potrebu da autobus dođe u centar sela imaju starci, radnici i đaci. Učenici u popodnevnim časovima često duže od sat vremena čekaju autobus. Zbog toga kući idu pješke ili ih roditelji voze. Nastava u prvoj smjeni se završava u 13.05 časova, a djeca i nastavnici imaju autobus u 13 i 14.30 časova. Autobusi na drugim linijama su prepuni pa i ne staju. Uveče kada mladi hoće do grada isto imaju autobus samo u 20 časova. Kada bi produžili liniju, autobus bi imali svakih 45 minuta – kazao je Stjepanović.

Dodao je da su nadležni predlagali da se polasci drugih autobusa pomjere po želji mještana, ali da im to puno ne znači.

– Hoćemo našu liniju koja vozi svakih 45 minuta. Ne zaslužujemo da se nadležni tako ponašaju prema nama. Niko ne radi na opstanku sela i mladih na selu, a redovan prevoz je jedan od glavnih preduslova za to – smatra Stjepanović.

U Gradskoj upravi kažu da pored škole i kroz centar Bistrice saobraća linija sa 36 polazaka.

– Prošle godine smo održali sastanak sa predstavnicima sela i ostavili im period da se izjasne kada su im potrebni dodatni polasci, odnosno da li je neophodno da se određeni polazak pomjeri kako bi im više odgovarao. Nisu nam to dostavili, iako smo ih i pismeno opomenuli. I ovim putem ih pozivamo da se izjasne – rekli su u Gradskoj upravi.

Neosnovan zahtjev

Direktor preduzeća “Bočac turs” Slobodanka Marčeta kratko je prokomentarisala da je zahtjev mještana neosnovan.

– Iza zahtjeva stoji nešto drugo, a to ne bih da komentarišem – rekla je Marčeta.

(Glas Srpske)