Vijesti 24.03.2016.

Mještani čije su kuće na klizištima strahuju od kiše

ČITANJE: 3 minute
kliziste
Mještani čije kuće su ugrožene klizištima ili su u blizini njih strahuju od svake kiše, kojih ovih dana ima previše, pa čak i oni kojima su klizišta kod stambenih objekata ranije sanirana, ali ne, kako kažu, na dobar način.

Takva situacija je u Ulici vojvode Sinđelića, oko broja 40, u naselju Paprikovac, gdje je klizište sanirano prije pet godina, ali je ono i dalje aktivno, pa su se mještani ovih dana zbog padavina ponovo našli u panici.

“Nama je grad uradio potporne zidove prije pet godina, ali kao što vidite, to je pogoršalo stanje. Klizište nije adekvatno sanirano i kuće bukvalno klize”, kazao je Branko Strika, mještanin kojem se kuća “odvojila” od potpornog zida.

Problem je, kako kaže, i šaht i odvod na cesti koji ne prima svu vodu, zbog čega se ona zadržava, a potom se sliva na kuće. U njegovoj kući žive tri porodice koje strahuju za bezbjednost.

“Noću se čuje pucketanje i to je pravi horor. Zamislite kako nam je živjeti kada čujemo kako nam propada kuća, a vodi se da je, navodno, sanirano klizište. Žalili smo se nadležnima, ali ništa se ne preduzima”, priča Stika.

Njegovom komšiji Radoslavu Aćimoviću, potporni zid i stubište koje su mu uradili prilikom sanacije odnijela je zemlja, a svaka kiša u ovoj porodici izaziva strepnju.

U kancelariji mjesne zajednice Paprikovac kažu da se ovo klizište našlo na njihovoj listi prioriteta koju su predali Gradskoj upravi.

Sa klizištima nije problem samo u ovoj MZ, pa tako, iako su ušla u program sanacije, dva klizišta u naselju Kočićev vijenac još nisu sanirana, a dok ne dođu na red za sanaciju, dvije porodice u Ulici 1.300 kaplara su veoma ugrožene, a jedna od njih je i evakuisana.

“Taj problem bi, nadam se, uskoro trebalo da bude riješen, a u jednoj od te dvije kuće živi višečlana porodica, dok je druga odmah evakuisana”, kazao je Darko Sabljić, predsjednik Savjeta MZ Kočićev vijenac.

Ni samohrana majka Persa Vidović iz naselja Lauš nije provela mirnu noć od kada je njena trošna kuća u organku Ulice Bose Živković 2014. godine počela da tone. Ova samohrana majka, koja živi sa sinom i bratom, kako tvrdi, dobila je rješenje o iseljenju iz ove kuće koja nije bezbjedna za život, ali nije u mogućnosti da se iseli, zbog čega je prinuđena da ostane u takvom domu.

“Nastavili smo živjeti na aktivnom klizištu i svaku noć slušamo pucketanje i osjetimo truckanje tla. Svjesna sam da mogu da se ne probudim ujutru, ali najviše brinem za osamnaestogodišnjeg sina, kojeg noću šaljem da spava kod nekog drugog, jer kuća se svakog momenta može urušiti”, kaže ona.

Što se tiče ugroženih domaćinstava u Ulici Zdravka Dejanovića, u naselju Česma, klizišta su djelimično sanirana, ali mještani ipak strepe od padavina. Iz Gradske uprave juče su saopštili da je završena sanacija klizišta u ulicama Uroša Drenovića i Braće Miletić.

“Na obje lokacije izgrađene su potporne konstrukcije i saobraćajnice. Vrijednost radova sanacije ova dva klizišta iznosi 97.990 KM, a izvođač radova je bilo preduzeće ‘Niskogradnja’ iz Laktaša. U toku su radovi na sanaciji klizišta u Karađorđevoj ulici “, kažu u nadležnom odjeljenju.

(NN)