Vijesti 29.04.2017.

Mještani dijela Rakovačkih bara u Banjaluci i dalje strahuju: Tlo propada, za sanaciju nema novca

ČITANJE: 2 minute

Pristajemo na bilo kakvo rješenje Gradske uprave, samo da se zaustavi odron obala Široke rijeke, poručuju mještani.

Kuća Ranke Mušan od obale je udaljena nekoliko metara, pa iako je rijeka roni, u Gradskoj upravi računaju da nije prioritet, jer nema opasnosti po ljude.

– Iz Gradske uprave su nam odgovorili da će urediti korito, ali da sada nemaju novca, a mi bismo bili srećni i da nam naredaju kamenje, kao što su uradili kod komšija. Ako dočekamo jesen sa ovakvom obalom, ne znam šta će biti s našim kućama – kaže Ranka kojoj je voda za tri godine odnijela četiri metra dvorišta, a klizište iščupalo vrbe, jorgovan i ukrasno žbunje.

Sreću u nesreći imali su stanovnici dva domaćinstva, u Bitoljskoj ulici i Dr Živka Nježića, kojima je klizište došlo skoro do praga, pa je na tim mjestima obala sanirana. Veliko kamenje je naslagano od korita, do vrha obale i privremeno je riješen problem.

Mještani su se ponadali da će još prošle godine biti betonirano korito, ali zbog četvoro komšija, koji nisu željeli da se odreknu svoga parčeta zemlje, posao je propao, a novac je preusmjeren na gradnju mosta u Priječanima.

V. d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar, rekao je da grad sada nema novca da sređuje obalu u Ulici dr Živka Nježića, a osim toga, mirnim putem ne mogu komšije privoliti da poklone dio zemljišta makar i zbog zajedničkog interesa, uređenja korita.

– Iscrpili smo sredstva koja su bila namjenjena za te potrebe i riješili smo ugrožene kuće. Svjesni smo da treba urediti korito i uzvodno, ali za to sada nema novca – rekao je Bilčar.

Mještani tvrde da, iako to tako ne izgleda, Široka je opasna rijeka, zbog toga što za vrijeme jakih kiša pokupi okolne bujice, nivo vode naglo naraste i odnese i dio korita.

Betoniranje korita nosi oznaku hitno

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Rosulje, Siniša Mrkobrada, kaže da je Široka prva na listi prioriteta za rješavanje u naselju, te tvrdi da su neke komšije već popustile i pristale da ustupe zemlju.

– Sve ostalo možemo odložiti, i postavljanje klupa, i uređenje parkova. Rijeku Široku smo označili smo kao hitno, da bi se zaustavila prijetnja po stambene objekte, a od Gradske uprave očekujemo da problem riješe sistematski i da nam ne nude privremena rješenja – rekao je Mrkobrada.

(EuroBlic)