Vijesti 27.11.2017.

Mještani Dragočaja strahuju: Raskrsnica opasna za učesnike u saobraćaju

ČITANJE: 2 minute

Raskrsnica na magistralnom putu M-4 Banjaluka – Prijedor u Dragočaju nije bezbjedna za saobraćaj, zbog čega su mještani tog naselja u strahu za bezbjednost putem Savjeta mjesne zajednice poslali inicijativu na adrese nadležnih kako bi se povećao nivo bezbjednosti na samoj raskrsnici.

Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj, kaže da su poslali inicijativu jer je raskrsnica izuzetno opasna.

“Iz pravca Dragočaja i Ramića priključni putevi na magistralni put Banjaluka – Prijedor su niži, gdje je visinska razlika više od 10 promila. U samoj raskrsnici se nalaze dva autobuska stajališta, a nasred raskrsnice pješački prelaz, što dodatno otežava bezbjednost”, rekao je Tadić.

On kaže da se u zoni ove raskrsnice u posljednje četiri godine dogodila  saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba poginula i pet saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici teško povrijeđeni.

Naglasio je da je velika frekvencija pješaka na raskrsnici i da je svakodnevno prelazi oko 250 učenika iz Ramića, dijela Kuljana i Prijakovaca kako bi došli u školu u Dragočaj, te da prelaz za njih nije bezbjedan iako postoji obilježena svjetlosna signalizacija za pješački prelaz.

“Kratkoročno rješenje može biti regulisanje pješačkog prelaza i izmještanje autobuskih stajališta, te da se horizontalna i vertikalna signalizacija prilagodi drugačije trenutnom stanju ili da se postavi radar”, rekao je Tadić.

On smatra da je najbolje rješenje rekonstrukcija kompletne raskrsnice.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se na tom mjestu u zadnje četiri godine dogodilo 55 saobraćajnih nesreća i nezgoda, odnosno u zoni raskrsnice sa jedne i druge strane od 200 metara, koji su na neki način povezani sa ovom raskrsnicom.

“Treba preispitati saobraćajnu signalizaciju, naći kratkoročno rješenje, a onda raditi na dugoročnom, na rekonstrukciji raskrsnice, kako bi prilazni putevi bili u nivou sa magistralnim. Tako bi se moglo napraviti dobro rješenje, a da se vodi računa i o autobuskim stajalištima”, rekao je Radović.

On je potvrdio da raskrsnica nije bezbjedna i da bi na inicijativu Savjeta MZ nadležni trebalo da reaguju kako bi se poduzele bar kratkoročne mjere bez velikih ulaganja za poboljšanje odvijanja saobraćaja.

Natalija Kostrešević, portparol “Puteva RS”, rekla je da, prema podacima kojima raspolažu, od momenta ugradnje postojećih svjetlosnih uređaja i semafora treptača na dionici magistralnog puta M-4 u tom dijelu nije bilo saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po učesnike u saobraćaju.

“Smatramo da je instalirana oprema opravdala svoju funkciju i izvršila postavljeni cilj, a to je da nema saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama po učesnike u saobraćaju”, rekla je Kostreševićeva.

Dodala je da pored bezbjedne infrastrukture za sigurnost se podrazumijevaju sigurna i tehnički ispravna vozila, te savjesni učesnici u saobraćaju.

(Nezavisne)