Vijesti 09.12.2015.

Mještani Karađorđeve ulice upozoravaju na ugroženost pješaka

ČITANJE: 3 minute
karadjordjeva ulica
Mještani Karađorđeve ulice u naselju Lauš opet upozoravaju na ugroženu bezbjednost pješaka, a strah je kulminirao nakon posljednjeg udesa, te ističu da se pješački prelazi ne vide i da mnogi vozači jure prebrzo, što može dovesti do veće tragedije.

Nedavno je na raskrsnici Karđorđeve i Ulice Milorada Umjenovića mještanku udario automobil na pješačkom prelazu, kada je zadobila povrede. To je bio okidač za sve mještane da ponovo od nadležnih zatraže da se riješi pitanje saobraćajne bezbjednosti. Prema riječima mještana, pješački prelazi su izlizani, a u ovoj frekventnoj ulici postoji samo jedan “ležeći policajac”.

Bojan Kremenović, mještanin Lauša, jedan od inicijatora da se poboljša bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, ističe da su od nadležnih tražili da postave bilo šta, kamere ili usporivače brzine.

– Ne daj bože da neko pogine- kazao je Kremenović i dodao da je slao dopise nadležnima, a svojevremeno pokrenuo i peticiju, ali bez odgovora.

Koliko su pješaci ugroženi, govori i Maja V., majka dvogodišnjeg dječaka, koja kaže da kada prelazi ulicu gleda na sve strane i u strahu je.

– Bezbjednost pješaka je na nuli, kao i kultura mnogo vozača, niko ne poštuje pješake. Pogledajte samo koliko djece ovdje prolazi. Neki vozači vozilima jure dva puta više od dozvoljenog- tvrdi ova mještanka Karađorđeve ulice.

Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš, kaže kako je bio očevidac kada je vozilo nedavno udarilo ženu i pozvao je Hitnu pomoć, te dodaje kako su na tom dijelu česte saobraćajne nezgode.

– Na insistiranje smo dobili i taj jedan ‘ležeći policajac’ u blizini škole, koji je propao. Treba ga zamijeniti novim. Ovo se tretira kao regionalni put, pa samim tim još više bi trebalo bude obezbijeđen, a ako je to problem neka ga drugačije kategorišu, ovo je gradska zona- govori Matić.

On je insistirao na postavljanju usporivača brzine na početku ulice i jednog kod ambulante.

– Eto, magistralni put je prema Vrbanji, pa su se mještani izborili za postavljanje kamere- govore mještani Lauša.

Pošto se radio o regionalnom putu, iz preduzeća “Putevi Republike Srpske” tvrde kako su zajedno sa Gradskom upravom u prethodnim godinama izvršili dodatno obilježavanje pješačkih prelaza i time, kako smatraju, pješacima omogućili bezbjedan način prelaska regionalnog puta R405.

– Imajući u vidu da se radi o važnoj gradskoj saobraćajnici, te da je problematika postavljanja ‘ležećih policajaca’ osjetljiva zbog prolaska vozila hitne službe, nemamo u planu postavljanje dodatnih prepreka- kazala je Natalija Kostrešević, saradnik za informisanje “Puteva RS”, te navodi kako je sezona obilježavanja oznaka na putu završena, jer je počelo zimsko održavanje putne mreže.

Rasterećenje saobraćaja

Iz Savjeta MZ Lauš kažu kako spas vide u rasterećenju saobraćaja u Karađorđevoj ulici.

– Nadu za restrećenje i alternativu vidimo kroz projekat modernizacije Ulice Miloša Matića, koji postoji, kao i uvezivanjem Sanske ulice s Ulicom Dr Jovana Raškovića, za koje je bio spreman projekat još prije šest godina- kazao je Nebojša Matić i dodao da je to najveći prioritet MZ Lauš.

(Nezavisne novine)