Vijesti 04.03.2016.

Mještani Krajiške ulice traže dogradnju ogranka ulice

ČITANJE: 3 minute
18-1_krajiska
Stanovnici Krajiške ulice tvrde da su im novoizgrađeni stambeni blokovi u tom dijelu banjalučkog naselja Paprikovac donijeli nezapamćene saobraćajne gužve, pa od Gradske uprave traže rasterećenje probijanjem obližnjeg ogranka Ulice Maksima Gorkog.

– Krajem prošle godine sam se u ime grupe građana naše ulice obratio gradskom Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. U odgovoru načelnika tog odjeljenja, Zorana Novakovića, od 1. decembra 2015. stoji da programom uređenja građevinskog zemljišta za tu godinu dogradnja Ulice Maksima Gorkog u produžetku prema Ulici Ranka Šipke, dužine 70 metara, nije predviđena, ali da će naš zahtjev biti evidentiran prilikom izrade tog programa za 2016. godinu. Čak su sve obišli kolima i dolazio je geometar… I program je donesen, a od obećanja povodom našeg zahtjeva nije bilo ništa. Dakle, neka rade po regulacionom planu i programu ili neka to mijenjaju da se džaba ne nadamo – kaže za Press Vaso Karlaš iz Krajiške ulice.

Ovaj nekadašnji odbornik u banjalučkoj skupštini ističe da bi pomenuta dogradnja ogranka Ulice Maksima Gorkog, a koji se nalazi paralelno sa Zapadnim tranzitom, u velikoj mjeri smanjila saobraćaj u Krajiškoj i povećala sigurnost pješaka.

– Neke porodice koje žive između ove dvije ulice dobile bi pristup putu kao ljudsko pravo, pa ne bi više išli preko bašta. Takođe, bilo bi manje oštećenja kolovoza od automobila i kamiona čime bi se uštedjelo u budžetu… Ovako, ovaj naš put, koji smo prije 50 godina gradili uglavnom vlastitim sredstvima, od rupa i zakrpa izgleda kao sirotinjske hlače. A biće i veće gužve kada budu završeni novi stambeni blokovi koji su trenutno u izgradnji – naglašava Karlaš.

Za to vrijeme, mještani skreću pažnju i na to da frekventnost saobraćaja u Krajiškoj povećavaju i vozila koja se kreću izgrađenim dijelom Ulice Maksima Gorkog iz pravca Univerzitetskog kliničkog centra i slično.

– Direktno prema Zapadnom tranzitu idu samo oni koji namjeravaju da idu desno (postoji znak za obavezan smjer), a svi ostali koji bi išli lijevo ulaze prvo u našu Krajišku, pa se onda kroz Ulicu Ranka Šipke uključuju na Zapadni tranzit, gdje mogu pravo, lijevo i desno ili u svim smjerovima. Ponavljamo, dogradnja i asfaltiranje ogranka Ulice Maksima Gorkog i njegovo spajanje s Ulicom Ranka Šipke ne bi riješilo sve naše probleme, ali bi nas sigurno rasteretilo vozila ljudi koji žive u novim stambenim blokovima – poručuju stanovnici Krajiške.

S druge strane, pojedini stanovnici ogranka Ulice Maksima Gorkog kažu da bi im probijanje puta svakako dalo novu mogućnost u saobraćaju i olakšalo uključivanje na Zapadni tranzit.

– Konačna odluka je na gradu. Uz to, treba vidjeti i da li bi u ovom dijelu, gdje je planiran asfalt, morali biti srušeni neki stambeni objekti što sigurno otežava pomenuti posao – kažu ovi Banjalučani.

(Press)