Vijesti 21.03.2019.

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS.

Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored.

Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko porodica koje stanuju preko puta parcele i koje nemaju gdje da se povežu na kanalizaciju. U komšiluku mreže nema, a MUP ne dozvoljava da se priključe na njihovu zemlju.

U međuvremenu, stanovnicima stižu kazne jer se, kako objašnjavaju, otpadne vode izlivaju na prostor kasarne.

– Uradili smo što je do nas, ispunili smo sve uslove koje je opština tražila kada smo dobijali građevinsku dozvolu. Imamo septičku jamu, ali ovdje je takav teren da se stalno nakuplja višak vode. Voda se do sada izlivala na zemljište ispod, ali kada je kasarnu preuzeo MUP iz Grada su počeli da nam pišu kazne – ispričali su nam stanovnici u kakvoj su se muci našli.

Kako navode, cijelo naselje ima ovaj problem, ali se na njega žmuri.

–  Polovina naselja direktno prlja Dragočajku, drugima kanalizacija ide u otvoren kanal, samo smo sada mi sporni, jer nam je kasarna preko puta. Džaba što čistimo septičku jamu kada se ona za par dana opet napuni vodom, iz šahta ispumpamo vodu, ona se vrati za sat vremena. Šta više da radimo, i ovako smo u kreditima, preklapamo se i sada da ispašatamo zbog nečega što je na višem nivou. Ne možemo mi finansirati izgradnju kanalizacije – jadaju se mještani.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da su od prošle godine upoznati sa zahtjevima mještana iz naselja Kuljani, ali da, nažalost, u ovom dijelu grada nije riješena kanalizaciona mreža.

– Dobili smo zahtjev građana koji stanuju preko puta kasarne da svoju kanalizaciju spoje na kolektor u krugu kasarne. Očekivali smo da će u MUP-u pozitivno odgovoriti pošto je kolektor velikog kapaciteta, ali oni nisu pristali na to, ne znam iz kojih razloga – rekao je načelnik Petar Bilčar.

Iz ministarstva preciziraju da je kanalizaciona mreža izgrađena na parceli koja je vlasništvo Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u Centru za obuku, te da je projektovana za kapacitet objekata ministarstva, koji se nalaze na toj parceli.

– Priključenje drugih objekata moglo bi ugroziti postojeći kapacitet kanalizacije. Napominjemo da se kolektor na koji je priključena kanalizaciona mreža sa parcele ministarstva nalazi pored novoizgrađenog kružnog toka u Kuljanima. Isti je javnog karaktera i u nadležnosti grada Banjaluka. Cijenimo da nema smetnji da se stanovnici navedene ulice priključe na kolektor – precizirali su iz MUP RS.

(Srpskainfo)