Vijesti 14.06.2021.

PROTEST PROTIV MHE NA NERETVICI: Mještani zaustavili mašine

ČITANJE: 2 minute

U mjestu Goransko Polje, nedaleko od Buturović Polja kod Konjica, od jutarnjih sati traje protest građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici. Podršku mještanima daju i članovi benda Dubioza Kolektiv.

Nekoliko stotina građana se okupilo na mostu u znak protesta protiv izgradnje 15 minihidrocentrala u slivu Neretvice uz poruku da neće odustati od borbe koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu, piše Klix.

“Kada vidite ovu podršku, morate biti zadovoljni. Ovo je pokazatelj koliko smo mi odlučni i ovo je poruka izvođačima radova i investitorima. Mi smo odlučni i izdržat ćemo koliko god bude trajalo. Imamo više želje da spriječimo ekocid na našoj rijeci”, rekao je jedan od organizatora Ibrahim Turak.

U 10 sati, kako se i očekivalo, prema Neretvici su krenule mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic s predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH, ali su mještani dok je intonirana himna BiH stali na cestu i zaustavili ih.

U rukama su držali transparent “Voda ili krv – Stop MHE – Pusti me da tečem”.

U tim trenucima pridružili su im se i članovi benda Dubioza Kolektiv te započeli pjesmu na veliko oduševljenje svih prisutnih, a sve je preraslo u mini koncert.”Op, op, opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju sile svjetske milicije”, odjekivalo je Goranskim Poljem. Nakon toga je uslijedilo još nekoliko pjesama popularnog bh. benda, a zapjevali su i “Bella Ciao”.

Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružaju i aktivisti iz drugih krajeva BiH, a veliki protesti su održani već nekoliko puta s ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.

Građani i brojni aktivisti za zaštitu okoliša ranije su organizovali proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim. Obratili su se i UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka, koji tu žive. Ističu kako institucije BiH ne čine ništa da ih podrže u njihovoj borbi za očuvanje ovog bisera te da se nadaju da će im UNESCO pružiti podršku.

(E.M)