Vijesti 11.11.2017.

Mještani Paprikovca kivni na investitora: Izgubili jedinu zelenu površinu

ČITANJE: 3 minute

Nekada javna površina u Banjaluci gdje su se djeca igrala, prešla je u privatno vlasništvo i postala pravo gradilište, a stanovnici se sada boje i izmjene regulacionog plana na njihovu štetu.

Mještani naselja Paprikovac u Banjaluci su se nekoliko puta žalili nadležnima zbog radova koji se izvode na lokaciji između ulica Majke Jevrosime, Kola srpskih sestara i Maksima Gorkog, jer im je ugrožen „životni prostor“, međutim bezuspješno, zbog čega su pomoć potražili i od Centra za životnu sredinu.

– Izvođač radova je ogradio jedinu veću zelenu površinu u tom naselju, pored ograde Centra za obrazovanje i rehabilitaciju sluha i govora, koja je po važećem regulacionom planu predviđena kao javni ozelenjeni prostor, a koju stanari ovog naselja koriste kao park i dječije igralište, iako za to nema građevinsku dozvolu. Ova parcela ima površinu od oko 4.000 metara kvadratnih i koristi se kao stovarište građevinskog materijala i otpada i kao parking za građevinske mašine – ističe Jelena Brkić iz Centra.

To je bila javna površina, ali je Grad izgubio zemljište jer godinama nije bilo privedeno namjeni, a građane, kaže Brkićeva, niko nije obavijestio da je došlo do te promjene. Investitor je, dodaje ona, podnio i inicijativu za izmjenu RP Paprikovac-Petrićevac i ukoliko to bude usvojeno, „izgradnjom stambeno-poslovnih objekata na toj lokaciji će doći do uništavanja još jedne od rijetkih preostalih zelenih površina u Banjaluci“.

– Stanari Paprikovca se plaše da će izgubiti jedinu zelenu površinu koju koriste za odmor i dječiju igru zarad privatnih interesa pojedinaca. Takođe, zabrinuti su za sigurnost svoje djece zbog saobraćanja građevinskih mašina i kamiona jednosmjernom ulicom Majke Jevrosime- ističe Brkićeva.

Dodaje da izvođač radova gomila građevinski materijal i otpad oko gradilišta i na taj način narušava sigurnost i životni prostor stanara okolnih zgrada.

Poštujemo sve propise, imamo građevinsku dozvolu i inspekcija nam može dolaziti svaki dan, poručuje investitor i vlasnik firme “Zis internacional” Simo Čekić.

– Podržavam stanare koji žele i traže odgovor, a odgovor je u gradskim službama. To zemljište je privatno vlasništvo, nikakva zelena površina, i mi ga koristimo po ugovoru za naše potrebe. Grad je bio vlasnik i izgubio spor, ali mi sada imamo problem jer gradske službe ne rade svoj posao i nisu informisali ljude o čemu se tu radi. Od 1993. godine imam firmu i nikada nisam imao problema- kaže Čekić.

U Odjeljenju za inspekcije odgovaraju da je gradnja objekta u skladu sa građevinskom dozvolom. Navode da su imali više prijava i kontrola i da je sve u skladu sa propisima.

– Površina je privatna, investitor ima ugovor sa vlasnikom privatne parcele, ima odobrenje za postavljanje i svu potrebnu dokumentaciju – ističu u Inspekciji.

Zemljište vraćeno 2012. godine

– Sanja Stamenić i Ljiljana Jakšić, 2012. godine odlukom RUGIP vratile su to zemljište od Grada, jer ono u prethodnim godinama nije privedeno namjeni. To je česta situacija u gradu, od 2006. godine kada je stupio Zakon o građevinskom zemljištu, da se zemljište koje nije privedeno namjeni vraća, ako prethodni vlasnici tuže sudu- rekli su iz Gradske uprave.

(EuroBlic)