Vijesti 09.08.2016.

Mještani Petrićevca poručili gradskoj vlasti: Riješite problem sa fekalijama ili protesti

ČITANJE: 2 minute

Ako Grad Banjaluka konačno ne modernizuje kanalizacionu mrežu u dijelu Petrićevca, stanovnici ovog naselja najavljuju proteste.

Poslije svake veće kiše, domaćinstva u blizini Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ budu poplavljena, jer se kanalizacija izliva iz cijevi.

Nekoliko porodica prošle sedmice je ponovo pretrpjelo štetu zbog nevremena, a fekalna voda ušla im je i po pola metra u podrume i kuće, oštetila parket i namještaj.

Ogorčeni su, kažu, jer godinama upozoravaju Gradsku upravu na taj problem, ali „nema razumijevanja“, zato prijete da će prestati da plaćaju račune i izaći na ulicu.

– Ne znam koliko smo puta više bili plavljeni za dvadeset godina. Promijenili smo bar deset veš-masina, izbacili sav laminat iz kuće, ali ne znam šta dalje da radim. Ne mogu da kupujem novi namještaj kada se stalno isto ponavlja – očajan je Neven Tegeltija, borac prve kategorije koji stanuje sa ženom i kćerkom.

petricevac2

Vlasnik obližnjeg lokala Mirko Pajić, kaže da mu je pet puta bio plavljen kafić, te da je u dvorištu napravio svoj kolektor, kako bi pokušao da se zaštiti od vode.

– Uredno plaćamo poreze i izmirujemo obaveze prema Gradu, ali u našu mjesnu zajednicu se ništa ne ulaže. Sramota je što fekalije plivaju po crkvenom i školskom dvorištu – ljuti se on.

I penzioner Mirko Gatarić, u svojim osamdesetim godinama, čistio je kuću od kanalizacije. Voda u hodniku i kupatilu bila je visine deset centimetara.

– Problem sa kišom imamo posljednjih dvadeset godina jer se Petrićevac naselio, a kanalizacione cijevi male su za toliko porodica- smatra Gatarić.

Predsjednik savjeta MZ Petrićevac Ruško Petković naglašava da je potrebno proširiti kanalizaciju u Ulici Zore Kovačević, koja je pravljena kada je na toj lokaciji bilo deset kuća, dok ih je danas 1.500.

– Deset godina Grad nije ništa napravio u naselju, iako su obećavali mnogo puta. Nedavno nam je dolazio gradonačelnik Slobodan Gavranović i obećao ulaganja, ali opet ništa – tvrdi Petković i dodaje da su Gradsku upravu prošle sedmice obavijestili o poplavama, ali da ih niko ne zove.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove odgovaraju da se radi o ozbiljnom problemu, za čije rješavanje je potrebno više novca i da će biti u prioritetu za iduću godinu.

– Do kraja godine planirani su radovi u Ulici Eugena Kumičića – precizirali su u Odjeljenju.

Građani drugog reda

– Ako imaju novca da po nekoliko puta asfaltiraju ulice u centru grada, onda imaju i za infrastrukturu u drugoj zoni. Stanovnici Petrićevca uredno plaćaju komunalije i imaju građevinske dozvole, nisu zaslužili takvo ponašanje nadležnih – kaže Ruško Petković.

(blic.rs)