Vijesti 09.02.2017.

Mještani prigradskih naselja čekaju na popravku rasvjete po tri godine

ČITANJE: 3 minute

Stanovnici brojnih prigradskih naselja u Banjaluci žale se da je javna rasvjeta godinama u kvaru, tvrdeći da se na njihove zahtjeve nadležni najčešće oglušuju.

U mraku su često Kuljani, Han Kola, Verići, Piskavica i Motike, pa stanovinici ovih dijelova Banjaluke najviše strahuju zbog bezbjednosti najmlađih.

– Više nam nije toliki problem gašenje rasvjete zbog uštede, od ponoći do pet ujutro, koliko nam smeta njeno neodržavanje. Oko 50 odsto sijalica uopšte ne radi, a više od tri godine niko nije došao da ih zamijeni. Ne znamo kome da se obratimo- pisali smo Centru za razvoj poljoprivrede i sela, kao i Odjeljenju za komunalne poslove, ali rasvjeta još nije popravljena- kaže Slaviša Vučkovac, predsjednik Savjeta MZ Verići za EuroBlic.

Dodaje da je prije nekoliko dana, od težine snijega, pukao i kabl, o čemu je obavijesto Odeljenje za komunalne poslove, koje je njihov zahtjev uputilo Centru za razvoj poljoprivrede i sela, ali tvrdi da do danas taj problem nije riješen.

-Bojimo se da će neko da nastrada, a tada će biti kasno- kažu mještani Verića.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela, zajedno sa Odjeljenjem za komunalne poslove, u čiju nadležnost po odluci Skupštine prelazi seoska rasvjeta, formira komisiju koja će vidjeti kakvo je stanje na terenu.

– Komisija će, na bazi inventure popisati svu rasvjetu: sve mjerne uređaje i sijalice i vrlo brzo ćemo taj posao prenijeti na Grad, jer u našem budžetu ove godine nemamo novac ni za održavanje, ni za utrošnu struju- navode u Centru.

Kažu da je u posljednjih nekoliko mjeseci, a naročito posljednjih dvadesetak dana, dolazilo do čestih kvarova usljed velikih snežnih padavina.

-Često je dolazilo do iskakanja sistema i dešavalo se da jedna faza radi, a da je druga u kvaru ili da obje nisu u funkciji- ističu u Centru.

Dodaju da, zbog vakuuma koji je nastao usljed prenosa nadležnosti, mještani treba da se strpe, jer sada u Centru mogu da rješavaju samo hitne intervencije, koje se odnose na tekuće održavanje.

-Mnogo je rasvjete na ruralnom dijelu Banjaluke i to je ozbiljan teret koji će dočekati Odjeljenje za komunalne poslove- smatra novo rukovodstvo Centra.

Petar Bilčar, v.d. načelnika gradskog Odeljenja za komunalne poslove, ističe da će rasvjeta u banjalučkim selima, u njihovu nadležnost preći najkasnije do 1. marta.

– Nadamo se da će se, poslije ove tranzicije, stanje znatno popraviti. Nakon što se završi inventura, odnosno od marta, mještani će za sve probleme koji se tiču rasvjete, bilo da je riječ o kvarovima ili investicijama, moći obratiti nama – navodi Bilčar.

Više od milion za rasvjetu

Za redovno i investiciono održavanje javne rasvjete, te za utrošenu električnu energiju, ovogodišnjim gradskim budžetom planirano je oko 1,87 miliona maraka. Od tog iznosa, najviše novca, oko 1,6 miliona, predviđeno je za utrošenu struju, dok je za zamenu dotrajale rasvjete, Programom zajedničke komunalne potrošnje ove godine planirano 50.000 maraka.

(blic)