Vijesti 08.03.2016.

Mještani Priječana traže zaštitnu ogradu na pruzi

ČITANJE: 2 minute
pruga prijecani
Mještani Priječana traže da do sredine aprila bude postavljena mimoilazna zaštitna ograda na dijelu željezničke pruge nedaleko od novog visećeg pješačkog mosta koji će biti sagrađen do tada, kako bi pješacima, a posebno đacima, prelazak bio što bezbjedniji.

Novim mostom, čija je gradnja u završnoj fazi, prolaziće preko stotinak učenika viših razreda na putu od kuće do Osnovne škole “Jovan Dučić” u Zalužanima, a moraju, kako kažu mještani, tada prelaziti dio željezničke pruge koja nije dovoljno osigurana za prelazak školaraca, a jeste za vozila.

Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, kaže da su od Upravnog odbora “Željeznica RS” u septembru prošle godine tražili postavljanje mimoilazne zaštitne ograde na spornom dijelu pruge. Iz “Željeznica RS”, međutim, odgovaraju da za postavljanje zaštitne ograde mještani Priječana treba da se obrate gradu, jer je to u njihovoj nadležnosti.

-Sekcija za održavanje pruga Banjaluka, u čijoj je nadležnosti dionica pruge o kojoj je riječ, kao ni ŽRS, nije upoznata sa zahtjevom mještana Priječana u vezi sa izgradnjom mimoilazne zaštitne ograde na dijelu željezničke pruge u naselju Zalužani – kazala je Nada Savić-Stevanović iz Odnosa s javnošću ŽRS.

Ona je upozorila da se preko željezničke pruge prelazi isključivo na putnim prelazima, jer su prelaz preko pruge mimo putnih prelaza i kretanje prugom strogo zabranjeni. Tojagić je istakao da đaci spadaju u grupu najugroženijih pješaka, posebno jer moraju prelaziti prugu, pa je roditelje uhvatio strah.

-Izgradnja mosta će nam mnogo značiti, ali strahujemo za naše najmlađe stanovnike. Zbog nepostojećeg mosta nisu prešli preko pruge pune dvije godine, a kada most bude sagrađen, nekome će to biti prvi put da se susreće s opasnim prelazom. Zahtjev za postavljanje zaštitne ograde ćemo narednih dana poslati Gradskoj upravi- istakao je Tojagić.

Podsjećemo, stari most je odnijela poplava pa su djeca autobusima okolo išla do škole u Zalužanima.

(NN)