Vijesti 26.08.2016.

Mještani Priječana već ”otvorili” novi most

ČITANJE: 2 minute

Novi most u Priječanima nije u potpunosti završen, ali ga mještani već uveliko koriste kao najbliži put do Zalužana. Poslije dvije godine čekanja, dugotrajne vožnje, gubljenja vremena, ali i novca, konačno mogu pješke do ljekara, školske učionice i najbliže veze sa gradom.

-Otkada je prije nekoliko dana postavljen pod na most, prelazim preko njega. Mnogo nam je bliže da dođemo do Zalužana. Novi most nam je muke skratio i sada sam za 10 do 15 minuta na drugoj obali koja za nas, praktično, život znači – rekla je mještanka Priječana koja se predstavila samo kao Mira.

Po riječima predsjednika Savjeta mjesne zajednice Nebojše Tojagića, ostalo je nekoliko stvari da se uradi kao što je postavljanje ograde, farbanje, postavljanje rasvjete sa zalužanske strane, ali da mještanima nije trebalo zvanično otvaranje mosta da bi ga koristili.

-Mogućnost prelaska na lijevu obalu veliko je olakšanje za mještane. Više neće morati da djecu voze do škole, da idu desetak kilometara okolo do ljekara… Sada je sve nadohvat ruke – kazao je Tojagić.

Dodao je da je najveći nedostatak rasvjeta jer noću kada se prelazi na zalužansku stranu pa sve do puta Srpskih branilaca, ne vidi se ništa.

-Pored toga, nije ni pokošena trava pa sve liči na džunglu, ali sve u svemu, moramo biti zadovoljni jer smo napokon povezani sa Zalužanima – rekao je Tojagić.

Iz “Voda Srpske” kažu da se, prema procjeni nadzornog organa, završetak radova očekuje do kraja avgusta.

-Most je u funkciji, a ostalo je da se urade sitni radovi – rekli su u “Vodama Srpske”.

Dodali su da su izvođaču radova do sada isplaćena sva sredstva za ispostavljene račune po osnovu izvedenih radova.

Iz “Niskogradnje”, koja je izvođač radova, kažu da će sve biti završeno do polaska djece u školu.

-Sad radimo rasvjetu mosta i ogradu, a djeci se mora omogućiti da normalno idu do škole. Što se tiče sredstava za radove, isplaćeno je 50 odsto od dogovorene sume – kazao je direktor preduzeća Ljubomir Ćubić.

Stari most srušen je za vrijeme poplava u maju 2014. godine i njegova obnova bila je jedan od prioriteta gradskih vlasti, a finansiranje obnove mosta preuzele su “Vode Srpske” sa sredstvima Fonda solidarnosti.

Pruga

Sa početkom školske godine đaci iz Priječana će nakon dvije godine ponovo prelaziti preko pružnog prelaza u Zalužanima.

-Mi smo tražili da djeci bude obezbijeđen siguran prelaz preko pruge, ali, nažalost, uprkos razumijevanju “Željeznica” i grada, oni se nisu mogu dogovoriti čija je nadležnost pa problem nije riješen – rekao je Tojagić.

(Glas)