Vijesti 14.06.2016.

Mještani se žale, „Fratello“ prijeti: Ugasićemo postrojenje i podijeliti otkaze

ČITANJE: 3 minute

U Ramićima, mjestu na periferiji Banjaluke, žale se na nesnosan smrad od prerađenih lignji, a iz „Fratella“, preduzeća za preradu morske ribe, odgovaraju: ako treba, ugasićemo postrojenje i podijeliti otkaze.

Mještani su se i lani žalili na smrad iz rječice Dragočajke, ističući da „Fratello“ u vodu ispušta „bijelu sluz“, od čijeg smrada se ne može biti u dvorištu. Godinu dana, kažu, dopisuju se sa rukovodstvom preduzeća da riješi ovu situaciju, koja je, opisuju, gora nego da žive u kanalizaciji.

– Ovo je neizdrživo. Mi smo u početku mislili da je leš neke životinje u rijeci, dok nismo shvatili o čemu se radi. Smrad se osjeti i po pola kilometra od njihovog ispusta. Naša djeca pretrčavaju kroz dvorište, samo da se što prije sklone u kuću – priča Darko Nišić, koji živi pored Dragočajke.

Podseća da su komšije, njih 14, prošle godine pisali peticiju Gradskoj upravi da se problem riješi.

Njegov komšija, Dragan Savić, ističe da su nedavno dobili obećanje iz firme da će ugasiti postrojenje i da se lignje više neće prerađivati u Ramićima.

– Sedam dana je bilo u redu, a onda smo opet primjetili bijelu sluz u rječici. Nismo protiv preduzeća i zapošljavanja, ali ovdje se stvarno ne može živjeti – priča Savić.

On napominje da, iako su se lani žalili inspekciji, nikada nisu dobili odgovor od njih, a sve informacije su, tvrde, saznali iz medija.

Vlasnik jednog preduzeća u blizini, koji nije želio da mu objavljujemo ime, ističe da im je opao promet, jer je smrad rastjerao mušterije.

S druge strane, u „Fratellu“ tvrde da su sve odvode u Dragočajku zatvorili i da otpad odvoze cisternama.

Izvršni direktor Goran Crnić kaže da su u redovnom kontaktu sa mještanima, i da ne želi konflikte.

– Nema nikakvih ispusta, osim oborinskih voda. Bila nam je inspekcija i sve smo napravili da riješimo taj problem. Postavili smo novo postrojenje za prečišćavanje, ali to izgleda nije bilo dovoljno, pa smo onda zatvorili sve odvode. Ako treba, zaustavićemo proizvodnju i podijeliti otkaze ljudima – poručuje on i podsjeća da u firmi radi dvadesetak mještana.

Jedno postrojenje ugašeno

U „Fratelu“ podsjećaju da preko puta preduzeća postoji ispust od kanalizacije, a da se ipak za sav smrad optužuje ova firma.

– Prije mjesec dana smo ugasili postrojenje za preradu i otpustili jednu smjenu radnika, kako bismo komšijama izašli u susret – tvrdi izvršni direktor Crnić.

Provjeriće žalbe

U Gradskoj upravi kažu da im se mještani nisu žalili na ispuste u rječicu, ali da će provjeriti ove navode.

Podsjećaju da je, nakon prošlogodišnjih pritužbi, „Fratello“ pribavio potrebne dozvole i da je ispuštanje otpadnih voda bilo pod kontrolom.

(Blic)