Vijesti 10.01.2017.

Mještani Stratinske kod Banjaluke se muče bez javnog prevoza

ČITANJE: 2 minute

Da bi došli do grada, mještani ovog sela, moraju se voziti do Bronzanog Majdana, zatim sat vremena čekati autobus za Banjaluku.

Mjesna zajednica Stratinska udaljena je oko 35 kilometara od Banjaluke, a za one koji nemaju automobil, doći do grada je problem. Linija prigradskog prevoza već godinama tamo ne vozi. Autobus je, kažu mještani, posljednji put došao prije četiri godine, i to kada je zalutao. Jedini način da dođu do prve stanice javnog prevoza u Bronzanom Majdanu jeste organizovani prevoz kombijem, koji vozi jedan od mještana.

Međutim, kako sami tvrde, to im ne olakšava stvar, već samo stvara dodatne probleme. Kombi vozi dva puta dnevno i to neusklađeno sa javnim prevozom, pa nekada satima moraju čekati na stanici, kako bi presjeli u autobus za Banjaluku.

– Presjedamo tri puta, kao da idemo u Njemačku. Taj kombi koji nas vozi je vjerovatno neispravan, star i nema nikakve uslove, šupalj je i ne liči ni na šta, a nema ni grijanje. Kad nas doveze na stanicu, još sat vremena moramo čekati autobus, pa onda u Banjaluci još jednom presjesti, zavisi ko gdje ide. Ko nema automobil može samo uzjahati konja i ići. Sreća pa smo se izborili za školski autobus, da bar djeca imaju normalan i redovan prevoz do škole – priča Miroslav Kekić, jedan od mještana.

Kekić ogorčen na ovakvu situaciju,  komentariše da je velika patnja i sramota, presjedati nekoliko puta do grada i voziti se kombijem bez grijanja u 21. vijeku. Dok se mještani žale, iz Gradske uprave objašnjavaju da ta linija već godinama ne postoji, jer nema dovoljno putnika kako bi se isplatilo uvoditi novu liniju.

Eksperimentalne linije

– Često probamo eksperimentalne linije, kako bi vidjeli da li ima dovoljno putnika i da li se isplati uvoditi redovne linije. Međutim, uglavnom se pokaže da uvođenje nove linije ne bi imalo ekonomsku opravdanost.

Ali, ako je mještanima ovaj problem prioritet, svakako ćemo vidjeti šta možemo – objasnio je Slaviša Sandić, v.d. načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove i poslove saobraćaja.