Magazin 14.11.2015.

Mjesto u kojem je vrijeme stalo: Najšarmantniji grad Evrope

ČITANJE: 2 minute
Salzburg 1
Salcburg godišnje organizuje više od 400 kulturnih događaja, tako da bi najbolje bilo da posjetu ovom čarobnom gradu isplanirate prema nekom od njih.

Salcburg je mnogo više od rodnog grada velikog Mocarta i fenomenalnih “Mocart kugli” – ovaj grad prepun je veličanstvene arhitekture, romantičnih kafića, tornjeva i crkava koje privlače poglede na sebe, ali je isto tako i moderan grad s velikim brojem mjesta za dobar šoping, hranu i smještaj.

Maleni, prastari Salcburg jedan je od najljepših baroknih gradova u Evropi. Nekada glavni grad istoimene države kojom je vladao princ i nadbiskup od Salcburga, danas nudi fantastičnu kombinaciju gradske buke i pogleda na planine i sve to u istorijskom štihu.

Salzburg 1

Zbog svega navedenog Unesko je 1997. godine uvrstio Salcburg na listu svjetske baštine. Salcburg je savršena kombinacija uskih ulica koje su uokvirene kućama obojenim u boje sladoleda, elegantnim dućanima i restoranima koji ga čine idealnom destinacijom za opuštajući gradski odmor u bilo koje doba godine.

Šta vidjeti i raditi?

Utvrđenje Hoensalcburg iz 11. vijeka nekada je bilo dom salzburškog princa. Ovaj moćni srednjevijekovni dvorac najveće je utvrđenje u Evropi koje nikada nije bilo osvajano. Popnite se do vrha s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad i rijeku Salcah, koja dijeli grad na dva dijela. Kad se popnete, izdvojite nekoliko evra za turističku turu u kojoj će vam vodič približiti istoriju utvrđenja. Cijena iznosi 10,50 evra za odrasle i 5,50 evra za djecu.

Porodica Mocart živjela je u ulici Getrajdegase punih 26 godina i tu se nalazi kuća u kojoj je rođen slavni kompozitor. Dom čuda od djeteta, koje je moglo da čita, piše i komponuje muziku već sa pet godina, danas je muzej u kojem posjetioci mogu da razgledaju njegovu violinu, klavir, ali i pisma koja je Mocart pisao svojoj porodici. Cijena ulaznice iznosi 7 evra za odrasle i 2,5 evra za djecu.

Salzburg 4

Palata Helbrun nalazi se malo južnije od grada u kojem možete vidjeti predivne fontane, minijaturna mehanička pozorišta sa 141 pokretnom figurom i muzej folklora. Ljubitelji filma ‘The Sound of Music’ (Moje pjesme, moji snovi) trebalo bi da znaju da je u pitanju palata u kojoj su se Lisl i Franc prvi put sreli. Cijena ulaska za odrasle iznosi 8,50 evra, dok se za djecu plaća 3,80 evra.

Kako Salcburg godišnje organizuje više od 400 kulturnih događaja, pokušajte da svoju posjetu isplanirate prema nekom od njih, u zavisnosti od toga šta vas najviše interesuje. Idealna prilika je i svjetski poznati Advent u Salcburgu koji uskoro počinje.

(B92)