Vijesti 28.08.2018.

MJESTO ZA 66 MALIŠANA Otvoreni novi vrtići u Obilićevu i Rosuljama, uskoro još jedan na Starčevici

ČITANJE: 2 minute

Dva nova vrtića, u koji će biti smješteno 66 mališana, otvorena su danas u Obilićevu i Rosuljama, u nastojanju da se smanje liste čekanja i da što veći broj djece dobije priliku za adekvatno predškolsko obrazovanje.

Na radost roditelja i djece, od danas su u funkciji vrtići „Poletarac“ u Obilićevu (Ulica Marka Kraljevića) i „Palčica“ u Rosuljama (u tzv. crvenim zgradama, Ulica Kralja Petra II Karađorđevića). Otvaranje ovih, manjih vrtića dio je šire strategije gradskih vlasti kojom se nastoje iskoristiti postojeći poslovni prostori u vlasništvu Grada i dati im novu, društvenu funkciju.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas otvorio nove vrtiće, zajedno sa direktoricom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelenom Kurtinović, najavio je da bi do kraja ove godine Banja Luka mogla dobiti još jedan vrtić, koji će biti izrađen po istom principu. Riječ je, kako je naglasio, o poslovnom prostoru na Starčevici, u kojem je donedavno bila smještena Gradska razvojna agencija.

– Već godinama unazad, Banja Luka ima jako izraženu potrebu za novim vrtićima, što je vidljivo po dugim listama čekanja. U pokušaju da riješimo ovaj problem, tokom ove godine smo nastojali da to pitanje riješimo onako nam je najlakše, dakle da iskoristimo gradske poslovne prostore i transformišemo ih u vrtiće. Trenutno, provodi se javna nabavka za još jedan manji vrtić, onaj na Starčevici, i naša su očekivanja da će ti radovi biti završeni do kraja ove godine – rekao je Radojičić.

On je precizirao da je u opremanje i rekonstrukciju dva novootvorena vrtića uloženo oko 300.000 KM, s tim da su dio novca, i to za građevinske radove na vrtiću u Rosuljama, obezbjedile osiguravajuće kuće, kao znak njihove odgovornosti prema društvenoj zajednici.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine udruženja osiguravajućih društava RS, naglasio da je da su odlučili da pomognu Banjoj Luci da dobije još jedan novi vrtić, te najavio da će sličnu praksu prenositi i u drugim lokalnim zajednicama.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ocijenila je da, otvaranjem novih vrtića, poveća obuhvat za prijem djece. Ona je precizirala da je sistemom predškolskog obrazovanja trenutno obuhvaćeno nešto više od 17 odsto djece na području Banja Luke, dok je novom strategijom razvoja grada planirano da se taj obuhvat poveća na 50 odsto.