Sport 04.12.2021.

MKK ‘Banja Luka’: „Ko štiti SAKS RS – Savez koji formalno pravno ne postoji?“

ČITANJE: 2 minute

Bura oko rada Sportskog auto karting saveza Republike Srpske (SAKS RS) se ne stišava. Iz Moto karting kluba „Banja Luka“ navode da su uputili nekoliko dopisa Republičkoj upravi za inspekcijske poslove u kojim upozoravaju na nelegalan rad pomenutog Saveza. Odgovora, kažu, nema.

„Do sad smo uputili preko deset predstavki Inspektoratu za sport i nadležnom Ministarstvu, no isti su se na takve prijave oglušili, ističući da u radu Saveza nema nepravilnosti, što je suprotno dokazanim činjenicama. Sportski auto karting savez Republike Srpske je Savez koji nije upisan u sportski registar. Zakonom o sportu Republike Srpske je propisano da je zabranjen rad organizaciji koja se bavi aktivnostima iz oblasti sporta, a nije upisana u sportski registar“, ističu iz MKK „Banja Luka“.

Oni dalje navode da Savez nema pravni subjektivitet, te da nije pravosnažno upisan ni u sudski registar.

„Sportski registar vodi Ministarstvo porodice omladine i sporta, a rješenje Osnovnog suda Banja Luka broj F-1-15/08 od 13.05.2021.godine kojim se kao novi naziv udruženja određuje naziv „Sportski auto kating savez Republike Srpske“ nije pravosnažno, te kao takav pomenuti Savez nema pravni subjektivitet i nije pravosnažno upisan ni u sudski registar“, kažu u MKK „Banja Luka“.

Iz MKK „Banja Luka“ pitaju ko je dozvolio da  SAKS RS uprkos navedenim nepravilnostima u proteklom periodu organizuje više regionalnih i međunarodnih takmičenja na teritoriji Republike Srpske.

„Da u svemu apsurd bude još veći SAKS RS kao potpuno formalno pravno nepostojeće pravno lice inkriminisan je u ’pravilnik o kategorizaciji sportova, sportista i sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu’ objavljen u službenom glasniku Republike Srpske broj 56 od 22.06.2021.godine“, navode iz MKK „Banja Luka“.

Oni pozivaju Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i Republičku upravu za inspekcijske poslove da reaguju.

„Ovakvi propusti i ignorisanje problema, gdje se ruši dignitet Vlade Republike Srpske  i nadzornih organa iste zarad interesa pojedinaca su više nego sramotni“, zaključuju iz MKK „Banja Luka“.

(N.Sp)