Politika 06.07.2021.

Mladen Grujičić: Izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske pusta želja Bošnjaka

ČITANJE: 3 minute

Bošnjački političari, ako žele da Srebrenica i cijela BiH idu naprijed, moraju prihvatiti da su počinjeni zločini i nad drugim narodima, kao što Srbi priznaju da su se desili zločini i u Srebrenici i u Sarajevu gdje su stradali Bošnjaci. Ono što oni žele da nametnu Srbima nikada nećemo dozvoliti. Mi njima ne namećemo ništa što se nije desilo, poručio je u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

On je reagujući na turbulencije na lokalnoj političkoj sceni, nakon usvajanja Rezolucija o stradanju srpskog naroda na području te opštine u 20. vijeku poručio da je ključno da Bošnjaci prihvate realnost i da se na tome gradi budućnost, a ne na lažima, nametanjima, solidarnosti stranaca prema njima.

Grujičić je naglasio da u Rezoluciji nema nijedne rečenice koja vrijeđa Bošnjake, niti umanjuje njihovu žrtvu.

“Tražimo da svi priznaju da su stradali i Srbi jer se to vidi na svakom koraku, u svakom našem selu, gdje gotovo svakodnevno održavamo parastose za ubijene na ognjištima. Ako nastave ovakvu politiku, i svoj narod će odvesti u dubiozu, što su počeli na izborima, jer od deset mogućih, zbog bojkota i pokušaja da po svaku cijenu dođu do vlasti, sada imaju šest odbornika. Rezolucija je koncipirana tako da osuđuje zločine nad svima. Priče o stradanju samo Bošnjaka su prevršile svaku mjeru i nismo mogli više da ćutimo, posebno nakon sramne rezolucije koja je usvojena u Crnoj Gori”, istakao je Grujičić.

Komentarišući odbijanje prijedloga za formiranje svojevrsne komisije, koja bi zajednički radila na istraživanju pravog broja žrtava, Grujičić je naglasio da bošnjačkoj strani  istina ne odgovara, te da će se Bošnjaci vjerovatno doživotno truditi da istraju u tome da njihova laž postane istina.

“Lično sam prije postavljanja spomenika miru u Srebrenici, i pred predstavnicima OHR-a, predložio Bošnjacima da formiramo delegaciju, sastavljenu od njihovih i naših političara, koja bi obišla sva stratišta gdje su stradali Srbi i Bošnjaci i da odamo počast, ali nisu prihvatili jer oni smatraju da gdje god je stradao Srbin, da je u pitanju vojnik i zaslužena žrtva, a da su svi u Memorijalnom centru nedužni civili. Stvorili su taj mit”, kazao je načelnik opštine Srebrenica.

On je dodao da prijedlog prema Interesornoj radnoj grupi za izmjenu i dopunu izbornog zakonodavstva da u zakonu bude posebno poglavlje koje će regulisati izbore u opštini Srebrenica, što se pominjalo i u posljednjoj izbornoj kampanji, neprežaljena težnja Bošnjaka da se Srebrenica izdvoji iz Republike Srpske.

Ističe da Bošnjaci žele da Srebrenica dobije poseban status distrikta, gdje bi oni imali privilegije i zaštitu od međunarodne zajednice, za kojoj i posežu svaki put kada im nešto ne odgovara.

Jedna od ideja inicijative “Moja adresa Srebrenica” jeste i da Skupština bira načelnika i zamjenika koji ne mogu biti iz reda istog naroda. Za Grujičića takva ideja je neprihvatljiva.

“Oni bi bili najsrećniji da jednostavno kažu evo imate zakon prema kojem Srbin nikada ne smije da bude na čelu Srebrenice, prema kojem srpski odbornici nikada ne smiju imati većinu, odnosno da Bošnjaci imaju apsolutnu vlast. Svojom politikom su otjerali ne samo dosta Srba, nego i svojih sunarodnika iz Srebrenice. Od te ideje ne može biti ništa. Ostaće pusta želja. To su više bolesne ambicije, a ne realnost”, zaključuje Grujičić.

(N.S)