Biznis 28.09.2016.

Mladen Milanović Kaja postao većinski vlasnik “Čistoće”

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučka „Tržnica“, koja je u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, postala je većinski vlasnik komunalnog preduzeća „Čistoća“.

Tržnica“ je za 1,67 miliona KM kupila 24,8 odsto akcija od investicionih fondova, što joj je bilo sasvim dovoljno da poveća svoj vlasnički udio, na tek nešto više od 50 odsto ili preciznije na 51,02 odsto u “Čistoći”, piše Capital.ba.

Većinsko vlasništvo omogućava Milanoviću da i formalno potpuno preuzme upravljanje „Čistoćom“.

Podsećamo da je „Tržnica“ polovinom avgusta objavila ponudu za preuzimanje akcija „Čistoće“ s obzirom na to je Zakonom o preuzimanju akcionarskih društva propisano da vlasnik više od 25 odsto akcija neke firme mora ponuditi ostalim akcionarima otkupnu cenu za njihov vlasnički udeo u toj firmi.

„Tržnica“ je tada ponudila da za svaku akciju plati 0,70 KM.

Nakon ovog preuzimanja „Tržnica“ ima 4,9 miliona akcija, odnosno 51,02 odsto kapitala.

Osnovni kapital „Čistoće“ Banjaluka iznosi 9,6 miliona KM podeljenih na isto toliko akcija nominalne vrednosti jednu KM.

Većinski vlasnik “Čistoće” bio grad Banjaluka

Grad Banjaluka do sada je bio najveći akcionar „Čistoće“ sa udelom od 30 odsto, zatim „Tržnica“ sa 26,1 odsto, a značajne udele imali su i VB Fond sa 17,9 odsto, Zepter fond sa 10,1 odsto, ZIF Aktiva Invest fond sa 6,2 odsto, te Fond za restituciju RS pet odsto.

Nezvanično, Milanoviću su akcije prodali investicioni fondovi.

Mladen Milanović, odnosno njegova kompanija “MG Mind” iz Mrkonjić Grada, kupila je prošle godine i komunalno preduzeće “KPL” iz Ljubljane.

Među osam ponuđača “MG Mind” je ponudio najvišu otkupnu cenu, odnosno 7,9 miliona evra.

(Capital)