Mladen Škavić, grafički dizajner i ilustrator: Nove tehnologije i kreativnost ključ originalnosti

mladen skavic

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” grafički dizajner, ilustrator i kreativac Mladen Škavić iz Banjaluke te jedan od osnivača Udruženja anonimnih artista (UAA!), koje se kroz različite kreativne projekte bavi promocijom mladih kreativaca kod nas i u regionu.

Škavić je do sada u svoju bogatu biografiju upisao mnoštvo interesantnih projekata, brendiranih vizuala, za koje ga je, kako kaže, inspirisalo sve ono najintimnije što ga okružuje. On je, takođe, jasno podvukao granicu između umjetnika, koji apsolutno stoji iza svog djela, i kreativca, artista, iza čijeg rada stoji čitav tim ljudi.

– Malo kad je šira javnost upoznata ko stoji iza neke kampanje, iza nekog brendinga, ilustracije, jer na kraju svega toga, kao nosilac krajnjeg produkta našeg rada stoji ili agencija u kojoj radimo ili klijent za kojeg radimo. Tu počinju muke jednog kreativca koji želi da se afirmiše, da se za njegovo ime i rad čuje – ističe Škavić i dodaje da kreativcu nije zabranjeno da se zna za njegov rad, već je navikao da radi kao dio tima.

Kao artist, kaže, trudi se da uradi nešto privlačno i drugačije, a opet prihvatljivo svima.

– Motivaciju treba da tražimo i u najmanjem mogućem zadatku koji jedan kreativac može da dobije. Pratim šta rade drugi, a digitalno doba nam je omogućilo pristup milionima ljudi koji rade ovaj posao. Svaki dan naiđem barem na 10 kreativaca čiji me rad ostavi bez daha, a pratim i trendove, ali samo iz razloga da ne upadnem u jedan od njih – priča Škavić.

demofest

Ističe da je naročito ponosan za vizuale koje radi za muzički festival “Demofest”, a naročito na ovaj posljednji, jer je dobio potpuno odriješene ruke kada je u pitanju dizajn, a što je rezultovalo pozitivnim reakcijama publike.

– Kreativu za “Demofest” posljednjih nekoliko godina radim sam, od ideje do krajnje realizacije svakog segmenta. Samim tim je i odgovornost ogromna. Posebno je velika zbog samog značaja festivala kao jedinstvenog u regionu. Ali afirmacijom festivala, afirmišem i samog sebe kao kreativca – ističe Škavić.

Mladim ljudima, koji žele da se bave ovim kreativnim poslom, poručuje da treba da gledaju i šire od samog grafičkog dizajna.

– Tehnologija je unijela velike promjene u naš posao, tako da se treba dotaći i programiranja, web dizajna, UX dizajna, animacije itd. Učite stalno nešto novo, budite originalni i drugačiji i radite na sopstvenoj afirmaciji – poručuje Mladen Škavić. Njegove radove možete pogledati ovdje.

HBO besplatno strimuje filmove i serije

Kako napori da se uspori širenje virusa korona podstičući socijalno distanciranje i dalje traju, “HBO” je otvorio svoju biblioteku za besplatno gledanje. Na njihovoj platformi naime, nije sve dostupno, oni koji nisu pretplatnici još uvijek ne mogu da gledaju seriju “Game of Thrones”, što će vjerovatno razočarati mnoge. Međutim, čitav niz serija poput “The Wire”,

Banjalučki vatrogasci se aplauzom zahvalili medicinarima (VIDEO)

Vatrogasna brigada Banjaluka večeras je aplauzom izrazila podršku svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj. ”Mi koji se bavimo teškim poslom u potpunosti razumijemo vaš napor koji u ovom trenutku ulažete radi svih nas. Ovo je naš skromni doprinos vašoj borbi. Želimo da kažemo da niste sami a ostalim građanima da poručimo ostanite u svojim domovima

Prekršene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta

Kršila se i odluka o napuštanju mjesta prebivališta koja je trajala od juče u podne do večeras u 18 časova. Samo juče je bilo 57 onih koji je nisu ispoštovali pa su, shodno tome, i sankcionisani – moraće da plate od 500 do 1.500 maraka. Koliko je lica danas prekršilo odredbu, MUP će da saopšti

SZO: Sve više i više mladih ima jako teške simptome

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da širom svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom. “Vidimo sve više i više mlađih osoba koje imaju teške simptome”, rekla je doktorica Maria Van Kerkhove, voditeljica Odjela za emergentne bolesti i zoonozu WHO-a na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi CNBC. “Prema

U Ribniku ulice puste, a mještani oprezni

Otkako je virus stigao u Ribnik, u kuće se zatvorilo i staro i mlado. U opštini na istoimenoj rijeci registrovana su četiri slučaja oboljelih, a Kovid 19 odnio je jedan život i to je bio prvi smrtni slučaj registrovan u Republici Srpskoj. Da je situacija ozbiljna, Ribničani su shvatili onda kada je stigla vijest da

BROJ ŽRTAVA VIRUSA KORONA U BIH PORASTAO NA 23: Preminule osobe u Sarajevu i Bihaću

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez izjavio je tokom današnjeg obraćanja javnosti da je na području Federacije BiH do sada zabilježeno 16 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa i da je posljednji slučaj zabilježen na području Bihaća. Također, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je još jedan smrtni slučaj u Sarajevu.

Držite rastojanje od frižidera – dovoljno je dva metra

​U izolaciji se poštuju mnoga pravila, ali najsvežije koje kruži društvenim mrežama glasi: obavezno rastojanje od frižidera dva metra. Razumljivo, jer kada punom frižideru dodamo sate nervoze i dokolice, jasno je da smo u plusu. Ali samo kada je riječ o kilogramima. To ne znači da treba da zaboravite na hranu. Naprotiv, ona je poželjna