Biznis 30.05.2016.

Mladen Škavić, grafički dizajner i ilustrator: Nove tehnologije i kreativnost ključ originalnosti

ČITANJE: 2 minute

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” grafički dizajner, ilustrator i kreativac Mladen Škavić iz Banjaluke te jedan od osnivača Udruženja anonimnih artista (UAA!), koje se kroz različite kreativne projekte bavi promocijom mladih kreativaca kod nas i u regionu.

Škavić je do sada u svoju bogatu biografiju upisao mnoštvo interesantnih projekata, brendiranih vizuala, za koje ga je, kako kaže, inspirisalo sve ono najintimnije što ga okružuje. On je, takođe, jasno podvukao granicu između umjetnika, koji apsolutno stoji iza svog djela, i kreativca, artista, iza čijeg rada stoji čitav tim ljudi.

– Malo kad je šira javnost upoznata ko stoji iza neke kampanje, iza nekog brendinga, ilustracije, jer na kraju svega toga, kao nosilac krajnjeg produkta našeg rada stoji ili agencija u kojoj radimo ili klijent za kojeg radimo. Tu počinju muke jednog kreativca koji želi da se afirmiše, da se za njegovo ime i rad čuje – ističe Škavić i dodaje da kreativcu nije zabranjeno da se zna za njegov rad, već je navikao da radi kao dio tima.

Kao artist, kaže, trudi se da uradi nešto privlačno i drugačije, a opet prihvatljivo svima.

– Motivaciju treba da tražimo i u najmanjem mogućem zadatku koji jedan kreativac može da dobije. Pratim šta rade drugi, a digitalno doba nam je omogućilo pristup milionima ljudi koji rade ovaj posao. Svaki dan naiđem barem na 10 kreativaca čiji me rad ostavi bez daha, a pratim i trendove, ali samo iz razloga da ne upadnem u jedan od njih – priča Škavić.

demofest

Ističe da je naročito ponosan za vizuale koje radi za muzički festival “Demofest”, a naročito na ovaj posljednji, jer je dobio potpuno odriješene ruke kada je u pitanju dizajn, a što je rezultovalo pozitivnim reakcijama publike.

– Kreativu za “Demofest” posljednjih nekoliko godina radim sam, od ideje do krajnje realizacije svakog segmenta. Samim tim je i odgovornost ogromna. Posebno je velika zbog samog značaja festivala kao jedinstvenog u regionu. Ali afirmacijom festivala, afirmišem i samog sebe kao kreativca – ističe Škavić.

Mladim ljudima, koji žele da se bave ovim kreativnim poslom, poručuje da treba da gledaju i šire od samog grafičkog dizajna.

– Tehnologija je unijela velike promjene u naš posao, tako da se treba dotaći i programiranja, web dizajna, UX dizajna, animacije itd. Učite stalno nešto novo, budite originalni i drugačiji i radite na sopstvenoj afirmaciji – poručuje Mladen Škavić. Njegove radove možete pogledati ovdje.