Mladen Škavić, grafički dizajner i ilustrator: Nove tehnologije i kreativnost ključ originalnosti

mladen skavic

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” grafički dizajner, ilustrator i kreativac Mladen Škavić iz Banjaluke te jedan od osnivača Udruženja anonimnih artista (UAA!), koje se kroz različite kreativne projekte bavi promocijom mladih kreativaca kod nas i u regionu.

Škavić je do sada u svoju bogatu biografiju upisao mnoštvo interesantnih projekata, brendiranih vizuala, za koje ga je, kako kaže, inspirisalo sve ono najintimnije što ga okružuje. On je, takođe, jasno podvukao granicu između umjetnika, koji apsolutno stoji iza svog djela, i kreativca, artista, iza čijeg rada stoji čitav tim ljudi.

– Malo kad je šira javnost upoznata ko stoji iza neke kampanje, iza nekog brendinga, ilustracije, jer na kraju svega toga, kao nosilac krajnjeg produkta našeg rada stoji ili agencija u kojoj radimo ili klijent za kojeg radimo. Tu počinju muke jednog kreativca koji želi da se afirmiše, da se za njegovo ime i rad čuje – ističe Škavić i dodaje da kreativcu nije zabranjeno da se zna za njegov rad, već je navikao da radi kao dio tima.

Kao artist, kaže, trudi se da uradi nešto privlačno i drugačije, a opet prihvatljivo svima.

– Motivaciju treba da tražimo i u najmanjem mogućem zadatku koji jedan kreativac može da dobije. Pratim šta rade drugi, a digitalno doba nam je omogućilo pristup milionima ljudi koji rade ovaj posao. Svaki dan naiđem barem na 10 kreativaca čiji me rad ostavi bez daha, a pratim i trendove, ali samo iz razloga da ne upadnem u jedan od njih – priča Škavić.

demofest

Ističe da je naročito ponosan za vizuale koje radi za muzički festival “Demofest”, a naročito na ovaj posljednji, jer je dobio potpuno odriješene ruke kada je u pitanju dizajn, a što je rezultovalo pozitivnim reakcijama publike.

– Kreativu za “Demofest” posljednjih nekoliko godina radim sam, od ideje do krajnje realizacije svakog segmenta. Samim tim je i odgovornost ogromna. Posebno je velika zbog samog značaja festivala kao jedinstvenog u regionu. Ali afirmacijom festivala, afirmišem i samog sebe kao kreativca – ističe Škavić.

Mladim ljudima, koji žele da se bave ovim kreativnim poslom, poručuje da treba da gledaju i šire od samog grafičkog dizajna.

– Tehnologija je unijela velike promjene u naš posao, tako da se treba dotaći i programiranja, web dizajna, UX dizajna, animacije itd. Učite stalno nešto novo, budite originalni i drugačiji i radite na sopstvenoj afirmaciji – poručuje Mladen Škavić. Njegove radove možete pogledati ovdje.

START U PREMIJER LIGI: Borac ispustio dva gola prednosti u meču sa Širokim Brijegom

Nogometaši Širokog Brijega dočekali su večeras na stadionu Pecara u 20. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine banjalučki Borac, a susret je završen rezultatom 2:2. Borac je došao do vodstva nakon samo osam minuta igre. Marko Mirić je šutirao, a Martin Zlomislić odbranio udarac. Lopta je opet došla do srbijanskog nogometaša koji je uposlio Stojana

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.