Magazin 03.12.2015.

Mladi banjalučki harmonikaš svjetski vicešampion

ČITANJE: 2 minute
radovan ivanovic
Radovan Ivanović, trinaestogodišnji banjalučki virtouz na harmonici, večeras u 20 časova će održati koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, koji će biti kruna njegove dosadašnje karijere, kao i kruna uspješne takmičarske godine.

U pitanju je njegov prvi solistički koncert, koji će biti neobičan jer će imati dva dijela u kojima će dječak svirati klasičnu i narodnu muziku. Osim što će ga u dijelu kada bude svirao narodnu muziku pratiti orkestar Perice Jaćimovića, planiran je i nastup profesora i učenika Muzičke škole Vlado Milošević, kao i  benda “Bandoneon Square”.

Radovan je učenik osmog razreda osnovne škole, te šetog razreda Muzičke škole  Vlado Milošević u klasi profesora Save Čovičkovića. Do ideje za ovaj specifični koncert došao je Radovanov otac Bogdan, kao i Čovičković i Jaćimović.

Ovaj svjetski vicešampion, osvojio je mnogo nagrada, učestvovao na mnogim međunarodnim takmičenjima u Kragujevcu, Puli i drugim mjestima gdje je uglavnom zauzimao prva mjesta.

– Harmoniku sviram od svoje pete godine, upisom u muzičku školu, nakon neke dvije godine pojavio sam se na prvom republičkom takmičenju na kojem sam zauzeo prvo mjesto u Banjaluci 2012. godine. Vidjevši da imam potencijala za harmoniku, nakon toga spremali smo se za međunarodno takmičenje u Kragujevcu gdje sam 2013. godine pojavio i zauzeo prvo mjesto- prisjetio se svojih početaka.

Ove godine je za samo 15 dana pobijedio na tri takmičenja u Republici Srpskoj i Srbiji.

S obzirom da je odličan učenik, odnosno da nije zanemario osnovnu školu, kaže da je potrebna dobra organizacija i dosta uloženog truda da bi sve postigao.

Trenutno se priprema i za svjetsko takmičenje iz klasične muzike koje će se u maju održati u Njemačkoj. Neka od takmičenja na koja je mogao otići, morao je propustiti, jer je teško finansirati odlaske u druge zemlje. Žao mu je što nije mogao otići na takmičenja u Australiju i Rusiju, za koja je imao pozive.

Na njega su ponosni i roditelji i profesori. Perica Jaćimović kaže da je u slučaju kao što je Radovanov, kada se spoje talenat, volja, ljubav, uslovi i rad, uspjeh je gotovo zagarantovan. Važno je, tvrdi Jaćimović, i da ima i od koga da nauči, nekoga ko će takvom djetetu prenijeti ispravno znanje.

(AA)