Vijesti 01.08.2016.

Mladi bračni parovi hoće montažne kuće

ČITANJE: 3 minute

Potražnja za montažnim kućama je u porastu u BiH zbog prihvatljive cijene i brze gradnje, ističu vlasnici građevinskih firmi i oni koji su se odlučili za takav krov nad glavom, dok struka, sa druge strane, navodi da je i dalje prednost na strani klasične, čvršće gradnje.

Prema riječima naših sagovornika koji se bave montažnim kućama, cijena kvadratnog metra gotovog stambenog prostora iznosi od 250 do 700 maraka.

“Interesovanje za montažne kuće u BiH je sve veće iz godine u godinu, a zainteresovani su uglavnom mladi bračni parovi, kako zbog cijene, tako i zbog brzine gradnje”, kaže Dragan Berić, vlasnik firme “Montažne kuće Berić” iz Banjaluke.

Berić dodaje da kuća od 200 kvadratnih metara bude useljiva za 30 dana, a cijena se kod njih kreće od 250 do 600 KM po kvadratu.

“Prednost montažnih kuća je mali utrošak toplotne energije, a poznato je da je cijena drveta, struje i gasa veća nego ranije”, rekao je Berić.

Da u posljednje vrijeme vlada velika potražnja za montažnim kućama, potvrdio nam je i Zlatko Trožić, vlasnik firme “Terra-Kop” iz Banjaluke.

“U posljednje vrijeme gradnja montažnih kuća ima enormnu tendenciju rasta i uglavnom se radi o mlađim ljudima kojima je informatika dozvolila da se bolje informišu i imaju uvid u način, kvalitet i uslove gradnje montažnih kuća, dok je starija populacija uglavnom skeptična”, kazao je Trožić.

Govoreći o prednostima montažnih kuća, Trožić podsjeća i na rast temperatura koje imamo.

“Velike su prednosti u odnosu na klasičnu gradnju s obzirom na temperature koje smo doživjeli. Ko ne ulaže u termoizolaciju, klasična gradnja je bacanje para. U kućama koje mi gradimo klima vam ne treba”, tvrdi on.

Trožić naglašava da gradnja traje do 30 dana bez obzira na kvadraturu i da kuća od 130 kvadrata može da bude završena čak za 28 dana po cijeni od 650 do 680 KM po kvadratu. Ipak, postoje i preduzeća koja bilježe smanjenu potražnju.

Aleksandar Stojaković, vlasnik banjalučke firme “Montažne kuće Stojaković”, kaže da ipak potražnja za montažnim kućama nije tako velika kao ranije.

“Što se tiče nas, potražnja nije kao prije, ali mislim da je to zbog cijene, jer ljudi uzimaju druge jeftinije firme pa kasnije prepravljaju kuće”, kazao je Stojaković.

Stojaković takođe kao glavne prednosti koje privlače kupce ovoj vrsti kuća navodi brzinu gradnje, koja iznosi svega mjesec dana, zatim energetsku efikasnost, te velike uštede. On ističe da je garancija na konstrukciju 30 godina, a da je rok trajanja montažnih kuća do 200 godina ukoliko nema vlage.

Dragan Čampara, arhitekta iz Banjaluke, prednost i dalje daje klasičnoj gradnji.

“Osnovna prednost montažnih kuća treba da bude niska cijena, znatno niža od klasične gradnje. Međutim, na našem tržištu ona je skoro ista kao kod klasične gradnje. Kod nas proizvođači montažnih kuća nižu klasu naplaćuju po znatno višim cijenama. Da su montažne kuće jeftinije 30 do 50 odsto, bile bi savršeno rješenje”, kaže Čampara.

Čampara ističe da je odnos cijene i kvaliteta kod montažnih kuća manji nego kod klasične gradnje.

“Prednost dajem klasičnoj gradnji zbog kvaliteta i cijene, koja je u prosjeku 800 KM, dok kod montažnih kuća treba da odradite zemljane radove, tako da na kraju cijena montažne kuće bude ista kao kod klasične gradnje”, rekao je arhitekta Dragan Čampara.

Jedan mladi bračni par iz Banjaluke kaže da imaju plac i da tek treba da odluče za koji vid gradnje da se opredijele.

“Dobro je što montažna kuća bude brzo gotova, ali se brinemo koliko su čvrste, s obzirom na to da se i klima promijenila i slično. Tek treba sve troškove da stavimo na papir, pa ćemo odlučiti”, rekli su naši sagovornici.

(Nezavisne)