Vijesti 30.03.2016.

Mladi Fočaci reciklažom do novca za ekskurziju

ČITANJE: 1 minuta
foca-papir
Učenici škole „Sveti Sava“ iz Foče razmilili su se po cijelom gradu, sakupljajući, od vrata do vrata, stare novine, karton, plastične boce. Želja im je da ukažu na potrebu reciklaže i očuvanja životne sredine, ali i da novcem zarađenim od prodaje ambalaže pomognu svojim drugarima.

“Ovo radimo iz razologa da bi nekima koji nisu umogućnosti da plate ekskurziju mogli to da urade, da im damo šansu da krenu na eksurziju”, kaže Sara Zeljić, učenica 6. razreda OŠ „Sveti Sava“ Foča.

“Idemo po zgradama i tražimo pet ambalaže, flaše i kartone”,objašnjava Aleksa Matović, učenik 6. razreda OŠ „Sveti Sava“ Foča.

Razvijajući radne navike kod đaka, školska zadruga prikuplja i prodaje reciklažu već tri godine, a zarađeni novac, osim u humane svrhe, ulaže i za nabavku školskog materijala.

“Glavni cilj je da opštinske vlasti shvate potrebu za razdvajanjem ambalaže i separacijom ambalaže, koja se može reciklirati, jer Foča je grad turizma i prirode i ne bi bilo lijepo da bude grad smeća”, objašnjava Duško Krsmanović, nastavnik koordinator Učeničke zadruge „Mladost“.

Mada učenici ponegdje „poljube“ vrata, većina građana rado učestvuje u njihovoj akciji.

Sedmica reciklaže, u kojoj su učenici inenzivirali aktivnosti, trajaće do 1. aprila, a plastičnu ambalažu i papir otkupiće preduzeće iz Goražda.

(Atv)