Sport 03.03.2016.

Mladi fudbaleri iz BIH će u julu u Brazilu igrati na Nejmarovom turniru

ČITANJE: 1 minuta
nejmar
Napadač Barselone i reprezentacije Brazila, Nejmar, pokreće vlastiti globalni fudbalski turnir ‘Neymar Jr’s Five’, u kome će učestvovati petočlane ekipe iz 35 zemalja sa šest kontinenata.

Među timovima koji će u julu ove godine igrati Svjetsko finale u Nejmarovom rodnom gradu Praia Grande biće i predstavnici BiH, odnosno ekipa koja pobjedi u kvalifikacijama BiH.

Nejmar želi hiljadama talentovanih mladih igrača dati priliku da pokažu šta znaju u dinamičnoj igri, kakvu je i Nejmar igrao na ulicama svog kvarta dok je odrastao. Ekipe se trebaju sastojati od pet igrača od 16 do 25 godina starosti, a utakmice traju 10 minuta.

Suština igre je u tome što svaki put kada ekipa primi gol gubi jednog igrača, sve dok ne preostane nijedan igrač ili utakmica ne završi. U osmišljavanju formata turnira učestvovao je i Nejmar.

-To je zabavna i brza igra, koja zahtijeva dobru tehniku- rekao je Nejmar, a prenosi AA, te dodao:

-Oduvijek sam sanjao da pokrenem svoj vlastiti turnir i pozovem najbolje timove u svoj rodni grad. To se konačno ostvaruje i jedva čekam da vidim šta ti igrači znaju.

Kvalifikacije počinju narednog mjeseca, a među zemljama koje učestvuju u turniru nalazi se i Bosna i Hercegovina. Pobjednička ekipa u julu će otputovati u Nejmarov rodni Praia Grande u brazilskoj državi Sao Paolo, gdje će učestvovati u Svjetskom finalu.

Svjetsko finale će se igrati na Instituto Projeto Nejmar Jr, koji je osnovao Nejmar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica.

Nejmar će pobjednički tim ugostiti na utakmici Barselone na stadionu Camp Nou.

(NN)