Magazin 04.10.2015.

Mladi glumci iz Mrkonjić Grada uveličali “Varoš fest”

ČITANJE: 1 minuta
Kotor Varos
U Kotor Varošu je u okviru “Varoš festa” prikazana predstava “Grebanje ili kako se ubila moja baka” u režiji Dubravke Nikolić i izvođenju Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada.

U sinoćnjoj predstavi igrali su srednjoškolci iz Mrkonjić Grada, koji su na jednostavan način prihvatili izuzetno težak tekst i kroz dječiju igru prikazali ozbiljnu temu.

– Radnja drame je smještena u 2000. godinu u Banjaluku, gdje učenici pripremaju priredbu za svog druga u invalidskim kolicima. Riječ je o generaciji koja je odrasla i oštećena životom u sistemu bez ikakvih vrijednosti, osim onih na silu nametnutih i lažnih – rekla je režiser predstave Dubravka Nikolić.

Ona je bila vrlo inspirativna na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine ispod melanholičih jezičkih bravura, koje zavodljivo govore o mentalitetu ljudi sa ovih prostora.

Prvi Festival omladinskih pozorišta “Varoš fest”, koji zajednički organizuju Dom kulture Miroslav Miro Pejović i Fondacija “Šuler Helfen Leben”, nastavlja se večeras, kada će publika imati priliku da vidi predstavu “Naša deca” u izvođenju Dramskog studija “Daske” iz Laktaša.

(Agencije)