Vijesti 25.10.2015.

Mladi inovatori: Uređaj za upravljanje računarom pomoću očiju

ČITANJE: 3 minute
20151023211016_332407
Uređaj pomoću kojeg korisnik može upravljati računarom svojim očima i biološki filter za pročišćavanja vode samo su neki od veoma značajnih izuma kojima mladi inovatori s područja Unsko-sanskog kantona nižu medalje i priznanja na raznim takmičenjima.

Za svoje projekte studenti Hasan Grošić i Enver Bakija na izložbi inovacija “ARCA 2015” nedavno u Zagrebu nagrađeni su srebrnom medaljom, dok su učenice Iman Karajić i Džana Huremagić osvojile bronzu.

Mladi inovatori su s projektom “Upravljanje računarom pomoću očiju” osvojili drugu nagradu, a zanimljivo je kako su razvoj ovog projekta započeli prije nekoliko godina, kada su pohađali Unsko-sanski koledž u Bihaću. Inače, Bakija sada studira informatički inženjering na “Burch univerzitetu” u Sarajevu, dok je Grošić student Elektrotehničkog fakulteta. “Naš projekat nosi naslov ‘Eye Ware’ i predstavlja uređaj pomoću kojeg korisnik može upravljati računarom svojim očima. Uređaj je prvenstveno namijenjen osobama oboljelim od paralitičkih bolesti i osobama koje imaju druge poteškoće u kretanju, pa stoga imaju problem u komunikaciji sa računarom”, objašnjava Grošić.

Dodaje kako slične tehnologije postoje na tržištu, ali da je cijena takvih proizvoda iznimno visoka i kreće se između 5.000 i 20.000 dolara. Prema njegovim riječima, cijena njihovog proizvoda iznosi svega 135 dolara i on po funkcionalnosti može parirati visokosofisticiranim uređajima te vrste. “Sistem se sastoji od kamere koja je osjetljiva na infracrvenu svjetlost i prati pokrete očiju i kompjutera na kojem se nalazi softver koji smo programirali. Korisnik je u mogućnosti da koristi cijeli operativni sistem bez potrebe za mišem i tastaturom, te pomoću svojih očiju može da piše, crta, igra igrice i sve ostalo što mu njegov računar može ponuditi”, kaže Grošić.

Dodaje kako su uređaj u međuvremenu značajno usavršili te da trenutno rade na njegovoj integraciji u modularnu platformu koja bi korisniku omogućila da pomoću očiju aktivnije upravlja okolinom. Tako bi korisnik na ovaj način mogao, recimo, upravljati robotskom rukom ili kućnom elektronikom putem interfejsa na ekranu računara.

Vrijedan uspjeh u Zagrebu su ostvarile i učenice Iman Karajić i Džana Huremagić, čiji je projekat “Biološki filter za pročišćavanja vode” nagrađen trećim mjestom i bronzanom medaljom u konkurenciji ekoloških inovacija. Zanimljivo je kako su ove učenice i do sada sličnim projektima uspješno nastupale na mnogim takmičenjima. Tokom maja osvojile su prvo mjesto i zlatnu medalju na natjecanju “Golden Climate International Environment Project Olympiad (GCIEPO)” , koje je održano u Najrobiju, glavnom gradu Kenije.  Njihov ekološki projekat pod nazivom “Shake It Up – Clean It Up!”, proglašen je najboljim u konkurenciji više od 200 radova učenika iz više zemalja.

Projekat za koji su učenice nagrađene u stvari predstavlja jeftin i inovativan način pročišćavanja i filtracije pitke vode uz korištenje biootpada.

– Riječ je o projektu kojeg smo razvijale nekoliko godina. Naposlijetku, uspjele smo izraditi biofilter koji na efikasan način pročišćava, prije svega industrijske i zagađene vode, koristeći bioorganizme. S obzirom na to da sastav takvog filtera čine i materije koje nastaju procesom razgradnje biološkog otpada, to čini naš projekat jeftinim i isplativim- ističu ove učenice. Zanimljivo je kako su svi nagrađeni inovatori bivši ili sadašnji učenici Unsko-sanskog koledža iz Bihaća, obrazovne ustanove u kojoj se učenici programski usmjeravaju ka bavljenju istraživačko-razvojnim aktivnostima. Srednjoškolci pomenutog koledža svake godine sudjeluju na velikom broju sličnih takmičenja širom svijeta.

(NN)