Biznis 05.12.2018.

Mladi kreativci dobijaju atraktivan prostor u „Celpakovom“ neboderu

ČITANJE: 2 minute

Mladi kreativci, sa dobrim poslovnim idejama, dobiće od Grada poslovni prostor u „Celpakovom“ neboderu u centru grada, u okviru sistemskih nastojanja da se pomogne razvoj „star ap“ preduzeća.

Prema odluci gradskih vlasti, Grad će dodijeliti ovaj prostor Inovacionom centru Banja Luka (ICBL), koji im je neophodan za obavljanje aktivnosti udruženja, prije svega namijenjenog za realizaciju poslovnih ideja mladih.
Riječ je o prostoru u neboderu u Ulici Veselina Masleše broj 1, na 13. spratu, ukupne površine 130 kvadarata.

Ovaj prostor, Inovacioni centar će u saradnji sa Fondacijom „Mozaik“ preurediti za otvaranje kovorking prostora i „hab“-a u Banjoj Luci, kao dijela mreže hab-ova na prostoru BiH.  Pri tome, kako je planirano u okviru hab-a biće uspostavljen kovorking prostor, konferencijska sala i ostali sadržaji koji su potrebni za rad mladih kreativaca.

Kako su istakli iz resornog Odjeljenja za privredu, Grad je opredijeljen da podrži pokretanje novih poslova, posebno novih tehnologija, te je u tom smislu iskazana i podrška za dodjelu novog prostora Inovacionom centru.

Kako je navedeno u odluci o dodjeli prostora u zakup, koja je dobila „zeleno svjetlo“ na novembarskoj sjednici gradskog parlamenta – Grad podržava Inovacioni centar Banja Luka iz razloga što njihove aktivnosti doprinose podsticanju preduzetništva kod mladih, te smanjenja nezaposlenosti.

-U proteklom osmogodišnjem periodu, Inovacioni centar Banja Luka opravdao je svoje postojanje, prvenstveno razradom preko 200 poslovnih ideja, podržavanjem brojnih timova i osnovanjem oko 40 kompanija, u kojima je zaposleno više od 300 novih radnika. Shodno tome, i u prethodnom periodu, Gradska uprava podržavala je razvoj Inovacionog centra, kao svojevrsnog inkubatora za osnivanje i podršku start-up preduzećima, dodjeljujući mu odgovarajuće poslovne prostore za organizovanje brojnih treninga za polaznike i za potrebe razvoja star- ap preduzeća – naveli su iz odjeljenja i dodali da je prošle godine Grad dodijelio tri poslovna prostora Inovacionom centru za potrebe razvijanja start-ap biznisa.