Biznis 13.02.2017.

Mladi puni poslovnih ideja, od proizvodnje lješnika do uzgoja tovnih goveda

ČITANJE: 2 minute

Mladi u BiH imaju puno ideja i smisla za preduzetništvo, ali im često nedostaju motivi i podrška kako bi svoje ideje sproveli u djelo.

Da bi povezali mlade preduzetnike, te ih ohrabrili i pripremili da pokrenu vlastite biznise, grupa studenata iz BiH je pokrenula „Self UP kampanju“. Kampanju zajedno provode studenti Ekonomskih fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Bihaću u okviru projekta „E4U – Outreach to Undergraduate Students“.

Mladi su u okviru ovih aktivnosti imali priliku da predstave svoje inovativne biznis ideje, a neke od njih su i nagrađene.

Žiriju se najviše dopala ideja „Drvce“, o proizvodnji lešnika i uzgoju sporednih biljnih kultura – tartufa i slično, sa promocijom raznovrsnih načina upotrebe proizvoda u skladu s aktuelnim nutritivnim trendovima.

 

Akademija2

Druga nagrađena ideja „Arte di legno“ odnosi se na proizvodnja multifunkcionalne, inovativne ambalaže od drveta, jedinstveno dizajnirane i oslikane, dok treća nagrađena ideja „Invest KU farm“ predstavlja investicionu farmu za ulaganje novca u uzgoj tovnih goveda po savremenom sistemu ”krava-tele”.

Pored nagrađenih, žiri je visoko ocenio i druge ideje kao što su izrada aplikacije za pametne telefone, koja okuplja društvo pri izlasku i omogućava ocenjivanje atraktivnosti banjalučkih ugostiteljskih objekata, razvoj novih pravaca turizma i promocija gostoprimstva domaćih stanovnika, uzgoj biljnih kultura koje bi omogućile ekološku, ekonomsku i energetsku efikasnost prilikom grejanja i omogućavanje sistema odlaganja, izlaganja i skladištenja proizvoda vlasnicima online prodavnica.

– Za tri najbolje ocenjene ideje obezbeđene su vredne materijalne nagrade i korištenje usluga profesionalnih konsultanata za dalji razvoj svojih ideja, dok su svi u mogućnosti da o svojim idejama nastave komunikaciju sa stručnjacima koji su bili predavači, moderatori i mentori tokom provođenja kampanje – navela je Nikolina Gavrić, portparol “Self UP kampanje” i student Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

nikolina gavric

Ona je naglasila da su entuzijazam, kao i motivisanost mladih u sklopu ove kampanje potkrepili činjenicu da se preduzetništvo, odnosno pokretanje sopstvenih biznisa, postavlja kao jedini pravi odgovor na veliku stopu nezaposlenosti, te jačanje domaće privrede.

Motivacioni govori

U okviru „Self UP kampanje“ uspešni mladi preduzetnici držali su motivacione govore, prenosili svoja iskustva i pozivali mlade ljude da se odvaže i razmisle o pokretanju biznisa.

– Organizovali smo edukacije namenjene svima onima koji imaju određene preduzetničke ideje ili se u budućnosti žele baviti preduzetništvom, ali nemaju dovoljno znanja, sredstava i podrške okoline za pokretanje sopstvenog biznisa – istakla je Nikolina Gavrić.

(blic)