Vijesti 08.01.2016.

Mladi SNSD-a:Kroz Gradišku nošena zastava Srpske duga 29 metara

ČITANJE: 4 minute
ZASTAVA
Nošenjem zastave Republike Srpske duge 29 metara kroz glavnu Vidovdansku ulicu u Gradišci, organizacija Mladih socijaldemokrata Gradiška danas je svečano obilježila Dan Republike Srpske – 9. januar.

Prethodno su Mladi socijaldemokrati na štandu u centru grada građanima Gradiške dijelili majice sa natpisima “Slavimo Republiku” i razglednice, koje će građani biti u mogućnosti da pošalju OHR-u i Ustavnom sudu BiH.

Putem razglednica građani će moći da poruče visokom predstavniku u BiH i stranim sudijama Ustavnog suda BiH da idu svojim kućama i ostave građane Republike Srpske i BiH da sami brinu o svojoj sudbini.

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Gradiška Denis Šulić rekao je da omladina SNSD-a petu godinu zaredom obilježava Dan Republike Srpske u Gradišci, te da je ove godine, u znak protesta zbog odluke Ustavnog suda BiH da se poslava Dana Republike proglasi neustavnom, 9. januar obilježen još svečanije.

– Želimo da pošaljemo jedinstven odgovor iz Gradiške i Republike Srpske da se Dan Republike i dalje slavi i da je Republika Srpska mjesto gdje ravnopravno mogu da žive svi ljudi, bez obzira na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost- naglasio je Šulić.

Mladi SNSD: Sve ćemo snažnije slaviti RS

Više stotina građana Trebinja jutros je sa Trga slobode u centru grada uputilo razglednice sa motivima Republike Srpske sudijama Ustavnog suda BiH, koje su 9. januar – Dan Republike proglasile neustavnim.

Tokom kampanje “Srpska i dalje slavi”, koju na području Republike Srpske sprovode Mladi socijaldemokrati /SNSD/, dijeljene su i zastave Republike Srpske i majice sa natpisom “Slavimo Republiku”.

Narodni poslanik Luka Petrović je istakao da je ovo reakcija na sramnu odluku Ustavnog suda BiH, kao i poruka da je Republika Srpska svetinja.

– U više od 30 opština Republike Srpske danas je organizovana akcija podjele pisama sudijama Ustavnog suda BiH, koje su donijele sramnu odluku o ukidanju Dana Republike Srpske- rekao je Petrović koji je posjetio štand odakle su upućene poruke.

On je dodao da je jedna od osnovnih poruka današnje akcije da Republika Srpska ne želi nikoga da ugrožava, ali da se očekuje poštovanje institucija i građana Srpske.

– Poruka je miroljubiva i samo želimo da svi poštuju naše praznike i da ih zajednički obilježimo, a ne da ih ponižavaju i ugnjetavaju- rekao je Petrović.

Predsjednik Gradske organizacije Mladih SNSD-a Trebinje Nedeljko Lambeta istakao je da su željeli da pošalju poruku da će se iz godine u godinu sve jače, snažnije i u sve većem broju obilježavati Dan Republike Srpske.

– Nijedna odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika to ne može da promijeni- poručio je Lambeta.

Srpska ima stabilne institucije da odgovori svim izazovima

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić poručila je danas u Doboju da je Republika Srpska tokom 20 godina pokazala da ima stabilne institucije koje mogu odgovoriti na sve izazove, sa prepoznatljivim liderom Miloradom Dodikom na njenom čelu.

– Poručujemo građanima da poštuju i vole svoju Republiku Srpsku, jer njen opstanak garantuje budućnost i opstanak generacija koje stasavaju- istakla je Vulićeva tokom akcije “Srpska i dalje slavi”, koju Mladi SNSD-a realizuju u većini opština Republike Srpske.

Ona je ocijenila da je vrijeme da visoki predstavnik Valentin Incko napusti BiH, jer je njegovo djelovanje isključivo usmjereno na ometanje rada i funkcionisanja Republike Srpske i ne doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju ovog prostora.

– Njegova /Inckova/ mjesečna plata je u vrijednosti jednog prosječnog stana u Republici Srpskoj, i onda nam je jasno koliko u stvari krčmi novac od građana Republike Srpske i generalno BiH- rekla je Vulićeva.

Koordinator akcije “Srpska i dalje slavi” Vesna Jovanović poručila je Incku i stranim sudijama Ustavnog suda BiH da niko ne može da se protivi volji srpskog naroda da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Akciju “Srpska i dalje slavi”, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske U Doboju je realizovao Gradski odbor Mladih socijaldemokrata.

Mladi ove stranke na prostoru platoa tržnog centra “Konzum” dijele majice, zastave, kalendare i druge rekvizite koji simbolizuju Republiku Srpsku.

Brojne poruke visokom predstavniku i stranim sudijama

Potpisivanjem razglednica sa porukama koje će biti upućene visokom predstavniku u BiH i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, Mladi socijaldemokrati /SNSD/ opštine Vlasenica obilježili su danas Dan Republike Srpske.

Predsjednik Vlaseničkog odbora Mladih SNSD-a Suzana Đurić izjavila je za Srnu da je riječ o akciji pod nazivom “Srpska i dalje slavi”, koju su članovi podmlatka SNSD-a organizovali u cijeloj Srpskoj.

– Ovdje smo postavili naš štand na kome građani imaju mogućnost da popune naše razglednice. Ovim gestom želimo da naglasimo da se ne slažemo sa ukidanjem Dana Republike. Slavićemo ga i dalje što je poruka koju danas šaljemo- rekla je Đurićeva.

Ona je dodala da je akcija naišla na veoma dobar odziv kod građana opštine Vlasenica, koji su u velikom broju potpisali razglednice sa porukama podrške Danu Republike Srpske.

(NN)

Oznake: Luka Petrović