Sport 04.01.2021.

MLADI SPORTISTI POMJERAJU GRANICE: Bar jedan plivač iz Banjaluke ide u Tokio

ČITANJE: 4 minute

Emir Muratović i Mihajlo Čeprkalo vlasnici su dvije B olimpijske norme, Jovan Lekić je isplivao jednu, a vrlo blizu tih ostvarenja su Nikola Bjelajac, Marko Kovačić i David Vučić pa je realno da bar jedan, ako ne i više njih predstojećeg ljeta krenu put Tokija na najveću svjetsku smotru sporta.

Rekao je ovo trener Plivačkog kluba Olimp Miodrag Čeko, koji optimizam temelji na činjenicama kao i konstantnom napretku plivača iz Banjaluke, Srpske i BiH.

– Kada bi sutra počinjale Igre na njima bi učestvovao naš plivač Muratović, koji prema tablicama ima najvrednije rezultate. Ipak, još je mnogo do ljeta, svi momci koje sam naveo, a zašto ne i neko drugi, imaju šansu da poprave rezultat. Da je sve bilo kako smo planirali možda bismo u džepu već imali A normu i sigurog učesnika, ali… Virus je sve poremetio, plivački kalendar za 2020. gotovo da je izbrisan pa moramo da se skoncentrišemo na ono što dolazi – rekao je Čeko.

Upravo zbog toga članovi njegovog kluba nisu učestvovali na Evropskom prvenstvu u Budimpešti koje je pomjereno za maj 2021.

– Imali smo velike planove za to takmičenje. Bjelajac je na treninzima plivao svoje najbolje rezultate i prema projekciji trebalo je da priđe A normi na 50 slobodno. Muratoviću nedostaje manje od 50 stotinki na 50 slobodno i 80 na 100 slobodno i mislim da je duža disciplina njegova šansa. Imao je vrijeme skoro za finale EP, a sigurno bismo kao štafeta sa njima dvojicom Čeprkalom i Kovačićem imali veliku šansu za finale na 4h100 slobodno. A kada ste u finalu tu je i olimpijska norma. Koliko god to bilo optimistično vjerovao sam u to – rekao je Čeko.

S obzirom na manjak takmičenja pa čak i treninga u dobrom dijelu minule godine, teško je procijeniti u kakvoj su formi kandidati za odlazak u Tokio, ali plan je da se sve provjeri u naredna tri, četiri mjeseca.

– U specifičnoj smo situaciji. Odlučili smo da se Bjelajac vrati na koledž u SAD kako bi imao mogućnost da se što bolje pripremi. U februaru kreću manja takmičenja, u martu nešto jača, a potom takmičari našeg kluba idu na pripreme u Anadoliju. Vjerujem da će sve biti u redu i da ćemo dohvatiti jedno finale u Budimpešti. Niko nam ne može osporiti da dajemo sve od sebe. Našim takmičarima počinje trening svako jutro u 5.45 časova i traje do osam, potom su u školi ili na fakultetu. Od 15 do 17 je drugi trening, plus fitnes. Treniramo i za praznike, rođendane, nove godine, jer rivali ne praštaju – objašnjava Čeko.

Disciplina i naporan rad uvijek moraju da se isplate pa su plivači u globalu svijetao primjer kako ipak biti konkurentan na međunarodnoj sceni.

– Mladi nastavljaju kontinuitet dobrih rezultata prethodnika i što je najvažnije dodatno pomjeraju granice. Trenutno u klubu imamo Davida Vučića, momka od 16 godina koji je u svojoj starosnoj kategoriji nadmašio rekorde Bjelajca, Čeprkala, Lekića i Kovačića. On je trenutno naša najveća nada, a takvih momaka i djevojaka na sreću ima još u BiH. Napretku su doprinijele i edukacije trenera koji prolaze koučing klinike, a oni koji odu na veliko takmičenje imaju mogućnost da desetak, 15 dana uče od najboljih i u razgovoru sa njima spoznaju dosta toga novog – rekao je Čeko.

Osim nedostatka novca, koji je hroničan problem za sve sportove, ni uslovi nisu baš onakvi kakve imaju najbolji na svijetu.

– Plivaču nije potreban samo bazen. Naš je odličan i to je sjajno, ali nam nedostaje mnogo popratnih elemenata koji su, opet, u direktnoj sprezi sa nedostatkom novca. Kada odemo na veliko takmičenje ja ili neko od mojih kolega, smo treneri, fizioterapeuti i psiholozi, dok drugi imaju tim ljudi oko sebe. Hoćemo vrhunske rezultate, a nemamo takve uslove. Smatram da će se i to promijeniti ako nastavimo ovako, jer ako neku iz ovih uslova bude plivao finale Evropskog ili daj Bože Svjetskog prvenstva onda ćemo natjerati sami sebe da mu obezbijedimo sve moguće za dalji napredak – zaključio je Čeko.

Olimp pomjera granice

Plivački klub Olimp daleko je najuspješniji u Republici Srpskoj, a trenutno je šampion u svim starosnim kategorijama. U klubu trenira oko 300 plivača, a takmičarsku ekipu čini 12 plivača.

– U posljednje dvije godine uspjeli smo takmičarima da obezbijedimo opremu, pripreme, odlaske na velika takmičenja… Ako očekujemo rezultate moramo nešto i da im ponudimo. Imamo sposoban Upravni odbor, tu su i sponzori, kao i grad. Nadam se da ćemo nastaviti taj kontinuitet – rekao je Čeko.

(Glas Srpske)

Oznake: Miodrag Čeko, Olimp