MLADI TETOVIRAJU GRAD Banjaluka sa prvom kišom dobija ulice ispunjene umjetničkim djelima

U okviru projekta  „Tattoo the City – Istetoviraj grad – Muzej Republike Srpske u vizuri javnog prostora“, završen je Javni poziv na koji su pristigli radovi likovnih i vizuelnih umjetnika inspirisanih kulturnim nasljeđem Banjaluke, a koje baštini Muzej RS. 

Naime, Stručna komisija Muzeja RS je na sastanku održanom, 11. oktobra 2019. godine odabrala tri rada koja će biti implementirana u narednoj fazi realizacije projekta. Autori nagrađenih radova su:

1. mjesto – Sonja Popović, Banjaluka

2. mjesto – Marko Starčević, Banjaluka

3. mjesto – Aleksandra Mećava, Banjaluka

U periodu od 15. do 18. oktobra umjetnici iz „BL Tattoo&Piercing Studia” odabrane radove će prilagoditi specifičnoj tehnici oslikavanja te oslikati pločnike na sljedećim javnim površinama: Šetalište između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika Banu Svetislavu T. Milosavljeviću; dio platoa u parku „Petar Kočić“; dio platoa ispred RK „Boska“.

Prilikom oslikavanja umjetnici će koristiti „Rain Activated Art“ tehniku – „Rainworks“, kojom se umjetnička djela na trotoarima, pločnicima i javnim površinama pojavljuju kada pada kiša, tj. kada se u dodiru sa vodom pokvase.

Podsjećamo, Javni poziv je bio otvoren u periodu od 01. do 25. avgusta 2019. godine. Budući da projekat predstavlja određenu vrstu „tetoviranja“ gradskih površina, Muzej RS projekat realizuje u saradnji sa „BL Tattoo&Piercing Studio”, spajajući kulturni sadržaj sa savremenim umjetničkim izražajem i urbanom kulturom, u cilju promocije kulturnog nasljeđa na javnim gradskim površinama.

 

Muzej RS je ovim projektom konkurisao na Javni poziv Grada Banjaluka za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2019. godinu.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše