Politika 25.10.2015.

Mladi treba da aktivno učestvuju u politici

ČITANJE: 3 minute
Mladi u politici
Mladi u BiH bi trebalo da aktivnim učešćem u političkom životu preuzmu odgovornost za političke procese, jedan je od zaključaka dvodnevne konferencije “Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti BiH i regiona” održane u Banjaluci.

Učešće mladih bi trebalo prvobitno da se kreće od bavljenja svakodnevnim životnim pitanjima u lokalnoj zajednici, potom kantonu i entitetima, a onda i na nivou BiH.

Ambasador BiH pri Savjetu Evrope Almir Šahović rekao je da učesnici konferencije nisu saglasni kada je riječ o uvođenju obaveznih kvota u vezi učešća mladih.

– Neki smatraju da se uvođenjem kvota daje alibi za nerad, odnosno da određeni mladi očekuju da ih nešto sleduje po tim kvotama. O ovom pitanju nema saglasnosti ni u zemljama EU – rekao je Šahović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da pitanje zapošljavanja mladih ostaje osnovni njihov problem, a pojedini učesnici su istakli značaj većih budžetskih izdvajanja na svim nivoima da bi mladima bio omogućen bolji pristup tržištu rada.

Učesnici i panelisti na konferenciji konstatovali su da većina građana BiH želi ulazak u EU, ali da BiH treba konkretnim djelima pokazati da želi u Uniju.

– Konkretna djela su prihvatanje standarda EU i ponašanje u skladu sa njima, počev od borbe protiv svakodnevnih problema kao što je korupcija – naveo je Šahović i konstatovao da je ulazak u EU dug proces.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da treba postojati bolja komunikacija i povezanost mladih u regionu, s obzirom da svi teže istom ciljem – Evropskoj uniji.

On je ocijenio da mlade generacije mogu da doprinesu i boljim odnosima u regionu.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić rekao je da je pitanje mladih dobro postavljeno u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope, posebno u regionu kroz odluku da se ustanovi regionalna kancelarija za mlade.

– Uloga mladih u regionu i problemi sa kojima se suočavaju je priča budućnosti –  rekao je Lukšić.

On je dodao da nije cilj da mladi odlaze u razvijene evropske zemlje i da tamo traže bolje šanse, već da se u regionu, kroz saradnju i reforme, stvore uslovi da mladi razvijaju svoje talnte i da budu motivisani za ostanak.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da mladi u regionu imaju slične probleme, prije svega zapošljavanje.

– Politička situacija i ekonomska kriza se odražava na njih. Mladi trebaju više da se politički angažuju i da se bore za svoja prava – smatra Bosić.

Dvodnevnu konferenciju, na kojoj su bile održane tri panel diskusije o ulozi mladih u kreiranju političke realnosti, o njihovoj perspektivi i evropskim integracijama i o doprinosu mladih u regionalnoj saradnji, organizovalo je Ministarstvo inostranih poslova BiH u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope.

Učesnici konferencije, između ostalih, bili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, šef Kacelarije Savjeta Evrope u BiH Meri En Henesi, predstavnik Misije OEBS u BiH Vil Ričard, te delegat u Domu naroda parlamenta BiH Martin Raguž.

(Agencije)