Vijesti 28.03.2016.

Mladić će biti osuđen na 45 godina?

ČITANJE: 2 minute
mladic
General Ratko Mladić biće osuđen na doživotnu robiju ili 45 godina zatvora tvrdi beogradski advokat Toma Fila. U presudi Radovanu Karadžiću general Mladić se u različitim slučajevima pominje čak 1.884 puta.

I Darko Mladić takođe strahuje da je presuda njegovom ocu već donesena. Te tvrdnje argumentuje presudom generalu Zdravku Tolimiru u kojoj je Ratko Mladić eksplicitno pomenut kao krivac u konačnoj presudi, a da nije imao priliku da se brani u tom predmetu. Otežavajuća okolnost odbrani Ratka Mladića je, tvrdi njegov sin, i neodgovorno ponašanje advokata odbrane u drugim predmetima.

“Mnoge odbrane su u nastojanju da zaštite svoje klijente, a pri tom računajući da nikada neće moj otac biti uhvaćen ili Radovan da su jednostavno potpuno neodgovorno prebacivali odgovornost lijevo desno, dogovarali se sa tužiocima onako kako im je odgovaralo”, rekao je Darko Mladić.

Beogradski advokat tvrdi da je presudom Karadžiću već osuđen ne samo Mladić nego i Vojislav Šešelj. Praksa haškog tribunala je, tvrdi Tomo Fila, da se pravi mozaik, koji se sastoji iz raznih osuđujućih presuda te da se već utvrđene činjenice ne utvrđuju u drugom postupku.

“I pošto je Radovan dobio 40 godina ostavili su mjesta da se Mladić koji je po njima odgovorniji, jer je komandovao vojskom, da mu se da ta razlika kao doživotna robija ili 45 godina”, rekao je Toma Fila.

Presudom protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koja će biti izrečena 31. marta, Haški tribunal se približava kraju svih prvostepenih suđenja. Sudski proces protiv Ratka Mladića je posljednji. Presuda srpskom generalu očekuje se krajem 2017. godine. Optužen je po pet tačaka za zločin protiv čovječnosti od čega su dvije za genocid te četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

(ATV)