Vijesti 20.07.2016.

Mladić s autizmom priprema se za fakultet

ČITANJE: 2 minute

Saša Rodić iz Čelinca jedini je diplomirani srednjoškolac u BiH s autizmom, ali tu ne staje s obrazovanjem jer mu je želja da upiše i fakultet, zbog čega sada ide na pripreme kako bi se sagledale mogućnosti za nastavak njegovog daljeg školovanja.

Spektar interesovanja mu je širok i za šta se zainteresuje tome se posvećuje i sam istražuje, a od svega ga najviše zanima informatika.

“Biću programski inženjer. Pričam engleski i moram učiti njemački, a bilo bi dobro da znam još neki jezik kako bi cijeli svijet mogao komunicirati sa mnom. U školi sam volio matematiku, engleski jezik, fizičko vaspitanje i u početku malo knjigovodstvo”, priča Saša, koji je nedavno maturirao u Srednjoj školi Čelinac, smjer poslovno-pravni tehničar, i to vrlodobrim uspjehom.

Kaže da je u školi više trebalo da se bave programiranjem umjesto što su radili ofis, što je za njega bilo dosadno. Pored toga što se priprema za fakultet, želja mu je i da sada sebi nađe djevojku.

Otac Mile Rodić kaže da je Saši autizam potvrđen sa 16 godina, a s obzirom na to da se radi o visoko funkcionalnom autizmu, ima dobru memoriju i fotografsko pamćenje.

“U školi je bio dobar i nikakvih većih problema nije bilo, a jedino kad bi se iznervirao govorio bi ‘nemojte to’. Tako je, na primjer, na maturskoj večeri direktorici rekao da ne puši pred učenicima jer kakav će primjer dati đacima”, kaže Rodić.

Priča da Saši naiđe period kad se zanima za nešto, te ga je tako u osnovnoj školi zanimao periodni sistem elemenata.

“Interesovalo ga je koji element na koliko stepeni ključa ili se topi, atomske težine i slično. Poslije su ga jedno vrijeme zanimali razni jezici, pa sam kod njega našao sveske gdje je ispisao od hebrejskog i kineskog, do korejskog i brojnih drugih jezika i onda bi komentarisao koji mu je težak i slično”, priča nam Sašin otac.

Mama Alma kaže da je Saša tokom srednje škole bio mnogo samostalan, ali da je nastavu pratio uz pomoć asistenta.

“Prezadovoljni smo školom i njihovom spremnošću na saradnju. Znao je nekad da zaboravi zadaću ili da se uznemiri na času i onda bi ga asistentkinja u nastavi opomenula ili izvela da se umiri. Uglavnom je dobar, pa i bolji od neke djece koja nemaju problem”, kaže majka Alma.

Kada je u pitanju Sašin nastavak školovanja, kaže da bi to trebalo da bude informatika, ali da će još vidjeti da li je spreman na taj korak.

Nedavno je Saša imao priliku da obiđe i kompaniju “Lanaco”, a nakon rada sa profesorima informatike i matematike vidjeće da li može da upiše fakultet.

(nezavisne.com)