Vijesti 06.06.2017.

Mladić zahvalan ljekarima: Petočasovnom operacijom mu spasili šaku

ČITANJE: 2 minute

Hirurzi i kompletno medicinsko osoblje Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) bili su zaista izvanredni i beskrajno sam im zahvalan što su mi spasili šaku, jer sam mislio da sam je zauvijek izgubio.

Riječi su to tridesetogodišnjeg pacijenta Bojana Krnete iz Prijedora, kojem je prije 14 dana uspješno replantirana kompletna šaka desne ruke, bez koje je ostao prilikom rada na cjepaču drva.

– Ne sjećam se tačno kako se sve zbilo. U jednom momentu bio sam pokraj cjepača, kojim do tada nikada nisam ni rukovao i, eto, izgubio sam šaku. Srećom, sve se dobro završilo zahvaljujući stručnjacima UKC-a – rekao je Krneta.

Krneta je juče otpušten na kućno liječenje, a za oko mjesec očekuje ga operacija tetiva.

Ova uspješna replantacija šake, koju su prvi put u istoriji UKC RS izveli ljekari tog centra, predstavlja dokaz više da Srpska ima vrhunske stručnjake.

Ortoped Dejan Ćurlik je rekao da je veoma ponosan na kolege iz UKC RS, jer su za manje od jednog časa uspjeli da se pripreme za ovaj komplikovani operativni zahvat.

– To je veliki posao, posebno jer je riječ o neplaniranoj operaciji, koja je uspješno izvedena – kazao je Ćurlik.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš je kazao da je pacijentu potpuno amputirana šaka, te da je tokom petočasovne operacije prvo urađeno spajanje kostiju fiksatorom, a potom rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva.

On je naglasio da je pacijent stabilan, a replantirana šaka vitalna, iako nikada neće biti u funkciji kao prije povređivanja, te da je uključen tretman specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije radi održavanja mobilnosti zglobova šake.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je rekao da je riječ o komplikovanoj operaciji i čestitao ljekarskom timu na uspješno obavljenom zahvatu. On je poručio da će nakon rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove biti stvoreni bolji uslovi za njihov rad.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Vlado Đajić je kazao da je ova replantacija šake uspjeh na kojem bi toj ustanovi mogli pozavidjeti i mnogo opremljeniji zdravstveni centri u svijetu.

– Osim preseljenja u nove prostorije, koje očekujemo sljedeće godine i novih aparata naš strateški cilj je edukacija zdravstvenog kadra – rekao je Đajić.

Podvig ljekara u Foči

Da se složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i u Srpskoj pokazao je i transplantacioni tim ljekara Univerzitetske bolnice u Foči, predvođen docentom prof. dr Dražanom Erićem. Oni su krajem 2015. godine prvi put obavili složenu operaciju transplantacije šake Aleksandru Radoviću iz Rogatice.

Nesrećni mladić se povrijedio kada mu je, tokom rada na mašini, nakon trenutka nepažnje cirkular odsjekao pola šake sa prstima.

(Glas)