Vijesti 24.11.2018.

MLADIMA MALO DVA MJESECA GRATIS Kako će studentima biti namireni troškovi zbog kašnjenja sa useljenjem u Dom?

ČITANJE: 4 minute

Brucoši neće plaćati smještaj u Drugom paviljonu naredna dva mjeseca, odlučili su u Studentskom centru, na šta je grupa nezadovoljnih studenata ponovo odgovorila -protestima.

Dio studenata već danima traži da im se refundiraju troškovi smještaja, jer su, zbog kašnjenja sa useljenjem u domske sobe, morali iznajmljivati privatne stanove po Banjaluci. Mjesečni troškovi su im, računaju, neplanirano porasli i do pet puta, pošto istovremeno nije radila ni studentska menza, gdje za tri marke dnevno mogu pojesti sva tri obroka.

Iz Studentskog centra “Nikola Tesla” juče je stigao odgovor da će 87 brucoša biti oslobođeno plaćanja smještaja u Drugom paviljonu dva mjeseca, što iznosi između 40 i 50 KM po studentu, zavisno da li stanuje u trokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi.

– Upravni odbor je na zahtjev Skupštine studenata donio odluku o oslobađanju stanarine  u decembru i januaru. Zahtjev skupštine je bio da se oslobode za period za koliko se kasnilo sa useljenjem, jer je i procedura za dobijanje upotrebne dozvole trajala duže nego što je bilo predviđeno- rekao je v.d. direktora centra Dragoslav Topić. Za studente starijih godina međutim ova „ponuda“ ne važi, jer njihov konkurs za useljenje još nije završen. Dodao je da će plaćanja dijelom biti oslobođeni i studenti djeca poginulih boraca, studenti sa invaliditetom, te mladi bez jednog i oba roditelja.

Nezadovoljni međutim ovim rješenjem, pred Domom je protestovala grupa studenata sa transparentima koji su odluku o dva besplatna mjeseca u sobama nazvali – sramnom.

– To je smiješno, mi to nismo tražili, već deset mjeseci besplatno u Domu, jer bar 200 KM košta privatni smještaj u Banjaluci. Sramotno je kakvi studentski predstavnici nas prezentuju kod nadležnih- rekao je student prve godine Ekonomskog fakulteta Vladimir Mišković iz Ribnika, koji se skoro uselio u Drugi paviljon.

Ova okupljanja mladih nisu podržali predstavnici studentskih organizacija jer, kako su rekli, ne znaju koliko je tu pravih studenata, a koliko aktivista nevladinih i političkih organizacija, aludirajući na prisustvo poslanika Draška Stanivukovića koji predvodi proteste.

 

 

– Teško bismo se okupili da njega nije bilo, moramo biti svjesni da Stanivuković ima veliku medijsku pažnju i kada on poziva studente, oni će se više odazivati. Naravno da će ljudi to pretvarati u politiku jer nemaju drugi način da objasne svoje greške, ali to nikada nije bilo do politike nego do naših prava- poručuje Mišković, dodajući da studenti i dalje insistiraju da im se omogući da Dom ne plaćaju narednih deset mjeseci, ili dva mjeseca besplatno sobu sa hranom u menzi. Sad oni postavljaju nadležnima rok i to do ponedjeljka do 16 časova, a nakon toga svoja okupljanja neće više javno najavljivati.

U Uniji studenata RS poručuju da su se dijelom izborili za zahtjeve svojih kolega.

– Niko od studentskih tijela nije podržao taj protest, ali saglasni smo da postoji problem i pokušavamo ga riješiti. Oni zahtijevaju da nekoliko mjeseci stanuju besplatno za šta smo se mi dijelom i izborili. Nakon što prođe dva mjeseca, nastojaćemo da se taj rok produži i da studenti još određeni broj mjeseci dobiju besplatno sobe- izjavio je potpredsjednik Unije Savan Vujin.

U firmi „Proda-mont“ koja je izvođač, kažu da su radove u Drugom paviljonu radove završili u roku, a da se kasnilo zbog „procedura javne nabavke namještaja i tehničkog prijema“.

Prvi paviljon do Nove godine

Mada se u javnosti govorilo da je rok za završetak sanacije Prvog paviljona do decembra, predsjednik skupštine studenata SC „Nikola Tesla“ Ljubiša Karlica kaže da je prema aneksu ugovora termin prolongiran, a što ni oni nisu znali.

– Bilo je nesporazuma kako je smijenjen bivši ministar, nikome nije predstavljen aneks ugovora sa izvođačem, a u kom je definisano da radovi traju do Nove godine. Nadamo se da će izvođač nastojati i ranije da završi zbog studenata koji čekaju sobe- rekao je on.

Direktor kompanije „Proda-mont“ Goran Prodić potvrdio je za Srpskainfo da je ankes potpisan u julu.

– Ugovorom prvobitno nisu bili predviđeni radovi na instalacijama centralnog grijanja i zamjeni rasvjetnog tijela i kada se uvidjelo da to nedostaje, definisani su i dodatni radovi što je produžilo rok za trideset dana. Do Nove godine će svakako biti ispoštovani rokovi, ali ranije ne mogu da obećam- izjavio je Prodić.

(Srpskainfo)