Biznis 18.01.2018.

Mljekari zadovoljni, očekuju pola od zajedničkih 60 miliona

ČITANJE: 2 minute

Normalno je da mljekari u Srpskoj dobiju najviše iz budžeta jer smo najbrojniji, poručio je Vladimir Usorac zadovoljan jučerašnjim konsultacijama.

U ministarstvu, kaže Usorac, nisu imali primjedbe na zahtjeve mljekara pa mu nije zasmetalo što sastanku nije prisustvovao Stevo Mirjanić. Kaže da i ove godine mljekari treba da dobiju polovinu od zajedničkih 60 miliona, a prozivke nezadovoljnih voćara, povrtlara i vinogradara dočekao je na nož.

“To nisu proizvođači, to su tajkuni koji se bave nekakvom velikom proizvodnjom i koji su naučili uzimati od države i njima je malo koliko god da dobiju. Ne može se mjeriti proizvodnja povrtlarska, voćarska gdje ima 50-100 ljudi, sa 5.500 ljudi , prema tome mi imamo najviše proizvođača i sasvim je normalno da u taj sektor ide najviše novca”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS.

Mi vrijedimo više nego mljekari, odgovaraju živinari koji su sa svinjarima i tovljačima junadi, svoje zahtjeve juče obrazložili . Prošle godine su dobili oko milion i 300 hiljada, pa su zahjtevi za ovu godinu duplo više novca, redovnija isplata, ali i pravednija raspodjela. Nigdje u svijetu mljekari ne dobijaju kao kod nas, žale se živinari.

“Naša vrijednost proizvodnje je veća od njihove. Ne možete porediti babe i žabe pa reći mi imamo puno proizvođača. Kad bi i mi brojali koliko imamo pilića, onda bi se to mjerilo milionima, a ne hiljadama”, kazao je Nebojša Rakić, predsjednik Udruženja živinara.

Mljekari se sa ovim konstatacijama ne slažu. Tvrde da najviše doprinose, pa  su na konsultacije došli sa dodatnim zahtjevima. Povećanje premija za domaće junice i povećanje premija za naftu, 100 l po hektaru plus 90 l po uslovnom grlu. Ostalo, kažu može da se prepiše iz prošlogodišnjeg pravilnika. Ipak, nisu u potpunosti zadovoljni, jer su, žali se Usorac, zbog SSP-a prošle godine izgubili 15 miliona, iako računica pokazuje minus samo na robi iz Hrvatske. Zato je ministarstvo  priskočilo u pomoć.

“Tačno je da se ministarstvo uključilo u taj problem i mi se nadamo, to nisu velike pare – 450 hiljada maraka, da će ministarstvo to namiriti”, rekao je Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede rekli su da će se o zahtjevima oglasiti krajem sedmice, kada se konsultuju sa svima. Danas su na redu pčelari i organski proizvođači.

(ATV)