Vijesti 19.04.2016.

MMF: Banka Srpske glavni uslov za kredit

ČITANJE: 2 minute
mmf

Američka odiseja je gotova – ali o pregovorima u Vašingtonu danas rijetki pričaju. Iz kabineta Zorana Tegeltije rekli su nam da mininistar još nije došao u Banjaluku i da ima obaveze na ekonomskom forumu na Jahorini.

Vremena za novinare nije imala ni Željka Cvijanović tako da je doživljaje iz sjedišta MMF-a premijerka u Banjaluci stigla da prepriča jedino šefu delegacije Evropske unije. Savjetnik premijera federalne Vlade za ATV otkriva – pismo namjere Bosna i Hercegovina dobiće samo ako se riješi problem Banke Srpske.

“Nakon što se usvoji taj plan o rješavanju problema nastalog u bankarskom sektoru, posebno što se tiče “Banke Srpske” stvoriće se neophodne pretpostavke da nas ponovo posjeti tehnička misija MMF-a i dobili smo uvjerenje da će to biti u prvoj polovini mjeseca maja kada bismo pokušali usaglasiti pismo namjere”, rekao je savjetnik Fadila Novalića Goran Miraščić.

Cijelokupan aranžman od dogovorenih više od milijardu maraka biće praćen strogim reformama, podsjećaju ekonomisti. Pismo namjere, kaže Miraščić djelimično je preslikana reformska agenda koja u prvi red stavlja javnu upravu, zdravstvo i penzioni sistem. Za obećani novac Bosni i Hercegovini ne predstoje kozmetičke reforme, siguran je Goran Radivojac.

“Podrazumjeva se neka vrsta odricanja. Ono što je činjenica je da će te reforme uglavnom pogoditi budžetske potrošače, odnosno korisnike budžeta, od penzionera do onih koji primaju socijalnu pomoć, pa na kraju i ovih koji primaju plate iz budžeta”, rekao je ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Neke druge reforme očekuje željeznički sektor. I o njima se pričalo u Americi. U Ministarstvu saobraćaja čekaju na premijerkin izvještaj o pregovorima sa Svjetskom bankom o 750 miliona dolara kredita koji bi se, između ostalog, iskoristio za restruktuiranje “Željeznica Srpske”. Ipak, uslovljava i Svjetska banka.

“Mi imamo neke prijedloge. Normalno, uključićemo tu i konsultante koji imaju svoja viđenja, a Svjetska banka daje svoje sugestije, evo mi i sutra imamo sastanak u tom smislu pa ćemo vidjeti njihove sugestije”, rekao je ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Neđo Trninić.

Reforme, stabilizacija budžeta i stabilizacija bankarskog sektora – to su glavne oblasti u koje bi se utrošila milijarda i kusur iz MMF-a. Raspodjela je standardna: dvije trećine Federaciji, trećina Republici Srpskoj. Što znači oko 330 miliona maraka, po mnogima nedovoljno da popuni ni rupe u ovogodišnjem budžetu.

(Atv)