Vijesti 15.06.2016.

“Mnogi Banjalučani nisu evidentirani jer su u vrijeme popisa kupili šljive”

ČITANJE: 2 minute

„Mnogi Banjalučani nisu evidentirani jer su u vrijeme popisa kupili šljive po selima. Ne zaboravite da su 2013. godine šljive rodile ko lude“, izjavio je Aleksandar Radeta, bivši predsjednik Gradske izborne komisije u Banjaluci.

Radeta je ovo izjavio “Euroblicu” u tekstu o neusklađenosti broja stanovnika po (nezvaničnim) rezultatima popisa i broja ljudi sa pravom glasa u Banjaluci.

Naime, po popisu iz 2013. u Banjaluci živi 199.991 stanovnik, a na birački spisak je upisano 188.142 glasača!

Ove brojke su izazvale mnoge nedoumice, pa i sumnju da Banjaluka, decenijama poznata kao grad mladih, rapidno stari, odnosno da u gradu živi manje od 12.000 djece, što je tek 5,5 odsto stanovnika.

 Demografi poručuju da nema razloga za brigu, jer su popis i birački spiskovi „dvije različite životinje“. Ključ je, tvrde, u velikom broju nerezidenata, koji ne žive u RS i BiH, ali imaju lične karte, državljanstvo, pa samim tim i biračko pravo. Oni nisu stanovnici, ali jesu glasači.
– Nije primjer Banjaluke najdrastičniji. U RS ima mjesta sa više birača nego stanovnika, a takav je, na primjer, Zvornik – kaže demograf dr Stevo Pašalić.
Dodaje da su birački spiskovi „nebitni sa stanovišta demografije“, ali da je dobro da se to javnosti objasni, kako bi se spriječile manipulacije.
Na području cijele BiH popisano je oko 3,3 miliona stanovnika, a na biračkom spisku je oko 3,2 miliona birača. Slična je situacija i na novou RS, gdje ima oko 1,2 miliona birača, odnosno 1,3 miliona stanovnika.
– Kada bismo te podatke uporedili, a to bi značilo da miješamo kruške i jabuke, proizašlo bi da smo najstarija nacija na svijetu, sa više od 90 odsto punoljetnog stanovništva. Isina je da starimo, jer se životni vijek produžava, a broj novorođenčadi smanjuje, ali nismo baš toliko stari – kaže Pašalić.
Ni Banjaluka ni cijela RS ne odstupaju od svjetskog proseka, po kome 20 odsto stanovnika čine djeca i maloljetnici. Po toj računici, Banjaluka je starija nego prije rata, ali nije ostala bez djece.
U gradu živi oko 40.000 maloljetnika, što nije loš „rezultat“.
Procjenjuje se da oko 160.000 Banjalučana s pravom glasa živi u gradu, dok oko 28.000 spada u gastarbajtere ili dijasporu.
Da li će Švajcarci, Nijemci i Šveđani mejd in Banjaluka 2. oktobra iskoristiti svoje biračko pravo, pitanje je na koje samo oni znaju odgovor.
(mojkontakt.com)