Vijesti 24.12.2018.

MNOGO POSLA ZA POLICIJU I HITNU Na banjalučkim ulicama svaka dva sata se desi udes

ČITANJE: 2 minute

Za samo sedam dana u decembru na teritoriji grada Banjaluka dogodilo se 69 saobraćajnih nezgoda. 

U šest udesa građani su zadobili lake tjelesne povrede, a 63 saobraćajke završile su materijalnom štetom. Ovo su podaci Policijske uprave Banjaluka za period od 14. do 21. decembra, što bi značilo da se u prosjeku, svakog dana u Banjaluci dogodi po deset registrovanih saobraćajki ili grubo računajući jedan udes na svaka dva sata.

Taj broj vjerovatno je i veći ako znamo da vozači često policiji ni ne prijavljuju “manje” udese, već se usmeno dogovore oko popravke i plaćanja štete.

U policiji preciziraju da je deset saobraćajnih nezgoda u ovoj sedmici bilo prouzrokovano neprilagođenom brzinom.

– Usljed ne držanja odstojanja dogodilo se 17 udesa, 22 saobraćajne nezgode dogodile su se kada su učesnici preduzeli radnju vozilom, a da se nisu uvjerili da istu mogu izvršiti bezbjedno po sebe i druge učesnike u saobraćaju, dok je 15 nezgoda nastalo usljed ostalih uzroka- rekli su iz PU Banjaluka.

Dodaju i da je u jednom slučaju uzrok saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom bila poledica i snijeg na putu.

Da je ovo nažalost samo jedna uobičajena sedmica na gradskim ulicama potvrđuju i podaci PU Banjaluka koja je u novembru evidentirala 326 udesa, a mjesec ranije 350 nezgoda.

U najvećem gradu Srpske dešava se i da za jedan dan bude čak dvadeset saobraćajnih nesreća. I iz Agencije za bezbjednost saobraćaja potvrdili su nedavno da je prema analizama za prethodnu godinu, na području Policijske uprave Banjaluka dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda, ističući da u ovom gradu ima najviše registrovanih vozila i stanovnika, što znači i najviše kretanja.

Nadležne institucije upozoravaju da je brza vožnja najčešći uzrok udesa na putevima u RS, a građani komentarišu i sve masovniju pojavu vozača koji gledaju u mobilni telefon dok su za volanom, zbog čega mnogi strahuju.

– To je već postalo alarmantno. Kada vidim u retrovizoru da vozač tipka poruku na telefonu, uopšte mi nije prijatno jer znam da je potpuno dezorijentisan. Dogodilo mi se već jednom da me je vozač tako udario u zadnji deo automobila jer je igrao igricu na telefonu pa nije dobro video odstojanje. Srećom nije bila velika šteta, pa nismo zvali policiju- ispričala nam je svoje negativno iskustvo Jovana G.

Mnogo posla i za ljekare

Iz banjalučkog Doma zdravlja nedavno su saopštili da njihove mobilne ekipe na terenu i ljekari u ambulantama mjesečno zbrinu oko sedamdeset pacijenata povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama.

(Srpskainfo)