Magazin 15.09.2016.

Mobilni planetarijum ponovo stiže u Banjaluku

ČITANJE: 1 minuta

Mobilni planetarijum ponovo stiže u Banjaluku, i to u okviru Noći istraživača Banjaluka 2016.

U petak, 30.9. dolaze i naši dugogodišnji prijatelji iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, a sa sobom donose mobilni planetarijum koji će nas ‘teleportovati’ u svemir u samo nekoliko trenutaka.

Mobilni planetarium je i prethodnih godina izazvao veliku pažnju posjetilaca Noći istraživača, kojima nije bilo teško ni čekati u redu kako bi doživjeli ovo nevjerovatno iskustvo.

I ove godine svi zainteresovani će imati priliku da uživaju istražujući zvjezdano nebo zajedno sa našim gostima. Planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi, mogu da se vide zvijezde, prividno kretanje neba, mogu se posmatrati planete, kretanje planeta po nebu, može da se ’ide’ na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se simulira kretanje satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sistema, zvjezdana jata, druge galaksije, galaktička jata, i još mnogo toga.

Astronomsko društvo “Ruđer Bošković” jedno je od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarije na Balkanu. Kada ga je osnovala grupa studenata 1934. godine, društvo je imalo svega nekoliko članova, dok danas okuplja preko 700 ljubitelja astronomije. A naše drugare iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” ćete imati priliku i pitati ono što vas interesuje o astrologiji.

Više informacija o njima potražite na www.adrb.org.