Biznis 19.12.2015.

Mobilni telefon u ulozi tjelohranitelja

ČITANJE: 2 minute
mguard
U vrijeme kada se u svijetu najviše priča o bezbjednosti, srpski programeri su napravili aplikaciju koja može da spasi život

Projekat mGuard razvija se već 16 meseci, a odnedavno se nalazi u “Gugl” prodavnici namenjenoj korisnicima “Samsungovih” telefona.

Ova aplikacija koja se brzo instalira u telefon (ili pametne satove) služi kao lični sigurnosni sistem. Namjenjena je pojedincu, ali i kompanijama kao alat za procjenu rizika u realnom vremenu. Autori projekta kažu da su uspjeli da privuku pažnju najvećih osiguravajućih i telekomunikacionih kompanija u svijetu, iako je tek pre mjesec dana lansirana prva verzija aplikacije.

– Po instalaciji mGuard na mobilni uređaj, pojavljuje se ikonica na glavnom ekranu “alarm poziv”. Program je u pozadini konstantno aktivan, što znači da korisnik u džepu može da pritisne više od četiri puta taster za paljenje telefona, što je ujedno i “panik” taster. Telefon će u tom slučaju predefinisanom broju poslati SMS sa dži-pi-es lokacijom korisnika u vidu linka na “Gugl” mapama – objašnjava Viktor Vildović, direktor “Pobedničke produkcije” koja stoji iz ovog projekta. – Onda slijedi poziv ka unapred određenom broju, tako da pozvani preko zvučnika telefona može da se uključi u postojeću opasnu situaciju i da je, ukoliko je to moguće, rješi.

Drugi način je u slučaju kada korisnik može da koristi telefon. U tom slučaju on pritisne ikonicu “alarm poziv” sa glavnog ekrana, a onda mu se otvara meni za brzo pozivanje policije, hitne pomoći, vatrogasaca, šlep-službe, taksija, porodice, prijatelja…

Ukoliko odabere policiju, pripadnicima organa reda se upućuje SMS sa dži-pi-es “Gugl” lokacijom, a onda slijedi i besplatan poziv upućen lokalnoj službi. Bilo da se nalazite u Parizu, Maliju, Njujorku ili nekoj lokaciji na kojoj se, recimo, odigrava teroristički napad, mGuard zove lokalnu hitnu službu.

Trenutno je aplikacija mGuard dostupna za android pametne telefone. Kada se obezbede sredstva, proširiće se podrška na većinu platformi i uređaja. Aplikacija preciznije radi na telefonima koji poseduju više senzora. Jedini obavezan zahtev za telefon je da poseduje GPS senzor.

– Dalji razvoj će ići u pravcu automatizacije kako bi telefon ili pametan sat sam registrovao da je korisnik, recimo, pao ili imao sudar. Poslije toga, on će vlasnika upitati “da li ste dobro?” Ukoliko mu ne odgovorite, pozvaće vaše bližnje, a ako oni nisu u mogućnosti da odgovore, poziv će biti prosleđen našem kol-centru i policiji, hitnoj pomoći – navodi Vildović. – Takođe, radimo na integraciji mGuard sistema u škole, hotele, AMSS, taksi, a sve s ciljem da smanjimo nasilje u društvu i podignemo nivo lične bezbjednosti.

(NN)