Vijesti 14.09.2016.

Model UN-a treći put u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Treću godinu zaredom Klub studenata Fakulteta političkih nauka u Banjaluci organizuje simulaciju rada tijela Ujedinjenih nacija.

Konferencija će se održati od 19. do 23. oktobra na banjalučkom FPN-u i u institucijama Republike Srpske.

Kvalitet same konferencije prepoznat je od strane UNESCO-a, pod čijom će se patronažom naći ovogodišnja simulacija, što je prvi ovakav slučaj u svijetu.

Model UN-a je simulacija rada tijela Ujedinjenih nacija, koji implementiraju mnogi ugledni svjetski univerziteti u više od 80 zemalja, u svrhu učenja o gorućim svjetskim problemima, i solucijama za njihovo rješenje u okviru UN-a. U ovoj obrazovnoj simulaciji studenti preuzimaju uloge diplomata, zastupajući različite zemlje, i diskutujući o određenim temama. Delegati razvijaju strategije, pripremaju rezolucije, pregovaraju, rješavaju konflikte, prateći proceduru UN-a.

Simulacija je prepoznatljiva po velikom broju učesnika zemalja širom Evrope, među kojima su Holandija, Hrvatska, Ukrajina, Srbija, Austrija i mnoge druge. Ukupno 80 studenata će činiti Komitet za ljudska prava, Savjet bezbjednosti i Pres komitet. Komitet za ljudska prava vodiće diskusiju na temu ’’Radnička prava u doba multinacionalnih kompanija’’, dok će se Savjet bezbjednosti fokusirati na ’situaciju’ u Jemenu.

„Cilj same simulacije je podizanje svijesti o aktuelnim svjetskim problemima, podsticanje i ohrabrivanje studenata svih usmjerenja, da diskutuju, rješavaju i aktivno učestvuju u kreiranju međunarodnih odnosa, prava i diplomatije dajući svoj doprinos na globalnom nivou. Simulacija nudi priliku za upoznavanje novih ljudi i sticanje novih prijatelja, poboljšanje komunikacijskih vještina, pisanja, izvještavanja, istraživanja, postizanja konsenzusa, donošenja rezolucija, i prevazilaženja konflikata”, kaže Ljubiša Aćimović, predsjednik Kluba studenata Fakulteta političkih nauka, dodajući da je ovo sjajna prilika za sve studente, i pozivajući ih da se prijave na sam projekat.

Kvalitet ove manifestacije je dokaz da se zajedničkim trudom i radom mogu postići veliki rezultati, i da se Banjaluka može predstaviti u sasvim drugačijem svijetlu.

„Trudimo se da goste primimo na najbolji mogući način, te da ih pored edukativnog dijela, upoznamo sa našom zemljom, tako da oni na određeni način kao naši ambasadori razbijaju predrasude o našem narodu i zemlji, te po povratku kući prenose lijepa iskustva, i često nam se vraćaju kao turisti”, naglašava Aćimović, tvrdeći da je takvim pristupom i rezultatima opravdana i prikazana uspješnost ove manifestacije.

(eTrafika.net)