Politika 04.03.2021.

MODERNIZACIJA IZBORA U BiH: CIK planira nabavku 5.500 laptopa za svako biračko mjesto

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija (CIK) BiH zatražiće da se pomoću IPA fondova u periodu 2023. i 2024. godine nabavi 5.500 laptopa za svako biračko mjesto u Bosni i Hercegovini, pišu “Nezavisne”.

Irena Hadžiabdić, član CIK na posljednjoj sjednici Centralne izborne komisije, rekla je da bi ti računari trebalo da sadrže centralni elektronski birački spisak sa digitalnim fotografijama svakog birača u cilju njihove identifikacije.

Takođe, Hadžiabdagićeva je dodala da takvi sistemi trebalo da sadržavaju sve obrasce za izborne rezultate koji bi se popunjavali elektronskim putem, a omogućio bi se i automatski prenos rezultata sa biračkog mjesta prema opštinskim i gradskim izbornim komisijama i posredstvom jedinstvenog informacionog sistema i Centralnoj izbornoj komisiji.

Inače, o modernizaciji izbornog procesa u Bosni i Hercegovini priča se već godinama, međutim još se glasa na način kako je to rađeno i ranije, a sudeći po izjavama pojedinih političara tako će biti i u budućnosti.

Centralna izborna komisija BiH u novembru 2020. godine u okviru IPA projekta teškog 299.000 evra izradila je i Strategiju i Akcioni plan za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH, a u njoj između ostalog navela i to da je elektronski izvod iz biračkog spiska “moćan alat” koji pomaže u efikasnom vođenju procesa povezanih s identifikacijom birača.

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju da je modernizacija izbornog procesa neophodna i to prije svega kako bi se spriječile manipulacije koje su posljednjih godina sve izraženije, međutim takođe ističu da se to ne može raditi samo laptopima.

Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, smatra da je uvođenje nove tehnologije neophodno s obzirom da je neprihvatljivo da se radi na način kako se radilo.

“Uvođenje novih tehnologija trebalo bi da spriječi zloupotrebe Izbornog zakona, naročito kada je u pitanju identifikacija birača”, rekao je Šehić za “Nezavisne”.

On naglašava da je prije svega neophodno uvesti biometrijsku identifikaciju birača, čime bi se omogućilo da neko tri ili četiri puta glasa, a nakon toga obezbijediti da se na ispravan i tačan način evidentiraju rezultati izbora, što bi najefikasnije bilo, kako kaže, putem skenera, odnosno da se glasanje vrši kao i do sada, ali da se glasački listić provlači kroz skener i na taj način odmah evidentira rezultat.

(N.S)

Oznake: CIK, Izbori