MODERNIZACIJA Otvorena Dentalna klinika banjalučkog Medicinskog fakulteta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić otvorili su danas Specijalistički centar “Dentalna klinika” u Univerzitetskom kampusu u Banjaluci.

Predsjednik Dodik pozdravio je formiranje ove dentalne klinike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, naglasivši da je ona ključna tačka oko koje će se odvijati cjelokupne aktivnosti u toj oblasti u ovdašnjem društvu.

“S ovim nije završena modernizacija. Potrebno je još više učiniti kako bi to zaista postao jedan od glavnih centara”, rekao je Dodik novinarima.

On je zahvalio svima koji su radili i učestvovali u otvaranju “Dentalne klinike”, te najavio dalje jačanje tog sektora u zdravstvu s ciljem da on bude što bolji i napredniji.

Dodik je podsjetio da se u cijeloj Srpskoj svakodnevno realizuje niz projekata, da je Republika danas ozbiljno gradilište i da oblast nauke neće biti zaboravljena.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će danas otvoreni moderni centar imati višestruku ulogu – omogućiće sticanje praktičnih znanja i edukaciju ovdašnjih specijalizanata, kadrova i studenata.

“Druga važna uloga je pružanje stanovništvu konkretnih usluga u oblasti stomatologije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je potrebna izrada nacionalne strategije i programa unapređenja oralnog zdravlja ovdašnje djece i omladine.

“U tome vidim šansu da se pomjerimo sa nekih loših stvari ili pokazatelja kada je riječ o oralnom zdravlju uopšte i gledajući globalno, regionalno i na evropskom planu. Tu nam predstoji mnogo posla i truda i podržavam ovakav način i pristup rada Medicinskog fakulteta koji otvaranjem klinike dobija svoju organizacionu cjelinu i oblik”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da fakulteti bez praktične nastave nisu stvarni fakulteti, kao što je slučaj sa mnogim srednjim školama.

“Moramo mijenjati naš način obrazovanja u smislu odmicanja od nekih rutina kojima smo bili podložni ili čemu već robujemo na ovim prostorima. Moramo otvoriti naše obrazovanje jer danas ne možete govoriti o modernom univerzitetu i studiranju ako se nisu desile tri ključne stvari – modernizacija, komercijalizacija i internacionalizacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su institucije Srpske tu da pomognu ovdašnjim univerzitetima kako bi bili konkurentni sa onim što se dešava danas u okviru univerzitetskih zajednica širom svijeta.

Dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić rekao je da je “Dentalna klinika” nova organizaciona jedinica te obrazovne ustanove, te da će Univerzitet u Banjaluci time prvi put kao pravni subjekt moći da pruža usluge građanima iz raznih oblasti po uzoru na univerzitete u svijetu.

“U ovom slučaju to je dentalna medicina i zahvalio bih Vladi Srpske bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio realizovan. Takođe, omogućeno nam je da kroz ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja možemo pružati usluge građanima”, rekao je Škrbić.

On je dodao da će studenti na ovoj klinici moći da obave specijalizaciju u oblasti stomatologije, te da više neće morati da idu na edukaciju u okolne i druge zemlje.

“Ova klinika je, zahvaljujući donatorima, bogatija za sofisticiranu opremu i 11 novih stomatoloških stolica. Pripremamo se da do kraja nove školske godine unesemo još sedam takvih stolica, kako bismo imali od 23 do 25 ovih stolica koje su potrebne za dodiplomsku edukaciju i sve specijalnosti”, rekao je Škrbić.

Na svečanom otvaranju Škrbić je dodijelio zahvalnice bojnim donatorima koji su doprinijeli realizaciji projekta “Dentalna klinika”.

Otvaranju klinike u zgradi stomatologije banjalučkog Univerzitetskog kampusa prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske, donatori, rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci i Medicinskog fakulteta, predstavnici Gradske uprave Banjaluka, istaknuti stručnjaci iz oblasti zdravstva, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Gorivo jeftinije do sedam feninga

I do sedam feninga pojeftinilo je gorivo na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci, čime je krak talasa rezanja cijena benzina i dizela, nakon Semberije, zahvatio i najveći grad Republike Srpske. Da će doći do ovog trenda, “Nezavisne” su objavile prije nekoliko dana, pozivajući se na informacije iz resornog ministarstva, ali i na stav prometnika naftnih

“PLES JE ŽIVOT” Revija mladih plesača u Domu omladine

“Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, i ove godine organizuje plesni događaj – Revija plesača. Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute. – Manifestacija

TANJA STUPAR-TRIFUNOVIĆ: Poezija traži da osvijetli zatamnjenja

Poezija uvijek ima te svoje univerzalne teme, kojih se ja ne odričem i vrlo su mi drage, a negdje su novi načini ili pokušaji da se da i lični pečat vremena pošto nas ono obilježi svakako i ja ne bježim od toga da pristupim na savremen način, odnosno iz savremene perspektive zato što me i

VOZAČI OPREZ Magla i odroni na pojedinim dionicama

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija bez većih zastoja i posebnih ograničenja, ali se vozačima preporučuje oprez zbog odrona i jutarnje magle na pojedinim dionicama, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Sva mjesta na kojima se izvode radovi propisno su obilježena, a vozačima se savjetuje da poštuju privremeno postavljenu

“ELEKTROKRAJINA” U nedjelju bez struje 14 banjalučkih ulica

Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će u subotu od osam do 13 časova biti dio naselja Saračica. U nedjelju struju od osam do 10.30 neće imati dijelovi ulica Sime Matavulja i Zdrave Korde. Istog dana od osam do 17 časova bez struje će biti dijelovi ulica Branislava Nušića, Jovice Savinovića, Ljubice Mrkonjić, Kralja