MODERNIZACIJA Otvorena Dentalna klinika banjalučkog Medicinskog fakulteta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić otvorili su danas Specijalistički centar “Dentalna klinika” u Univerzitetskom kampusu u Banjaluci.

Predsjednik Dodik pozdravio je formiranje ove dentalne klinike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, naglasivši da je ona ključna tačka oko koje će se odvijati cjelokupne aktivnosti u toj oblasti u ovdašnjem društvu.

“S ovim nije završena modernizacija. Potrebno je još više učiniti kako bi to zaista postao jedan od glavnih centara”, rekao je Dodik novinarima.

On je zahvalio svima koji su radili i učestvovali u otvaranju “Dentalne klinike”, te najavio dalje jačanje tog sektora u zdravstvu s ciljem da on bude što bolji i napredniji.

Dodik je podsjetio da se u cijeloj Srpskoj svakodnevno realizuje niz projekata, da je Republika danas ozbiljno gradilište i da oblast nauke neće biti zaboravljena.

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će danas otvoreni moderni centar imati višestruku ulogu – omogućiće sticanje praktičnih znanja i edukaciju ovdašnjih specijalizanata, kadrova i studenata.

“Druga važna uloga je pružanje stanovništvu konkretnih usluga u oblasti stomatologije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je potrebna izrada nacionalne strategije i programa unapređenja oralnog zdravlja ovdašnje djece i omladine.

“U tome vidim šansu da se pomjerimo sa nekih loših stvari ili pokazatelja kada je riječ o oralnom zdravlju uopšte i gledajući globalno, regionalno i na evropskom planu. Tu nam predstoji mnogo posla i truda i podržavam ovakav način i pristup rada Medicinskog fakulteta koji otvaranjem klinike dobija svoju organizacionu cjelinu i oblik”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da fakulteti bez praktične nastave nisu stvarni fakulteti, kao što je slučaj sa mnogim srednjim školama.

“Moramo mijenjati naš način obrazovanja u smislu odmicanja od nekih rutina kojima smo bili podložni ili čemu već robujemo na ovim prostorima. Moramo otvoriti naše obrazovanje jer danas ne možete govoriti o modernom univerzitetu i studiranju ako se nisu desile tri ključne stvari – modernizacija, komercijalizacija i internacionalizacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su institucije Srpske tu da pomognu ovdašnjim univerzitetima kako bi bili konkurentni sa onim što se dešava danas u okviru univerzitetskih zajednica širom svijeta.

Dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranko Škrbić rekao je da je “Dentalna klinika” nova organizaciona jedinica te obrazovne ustanove, te da će Univerzitet u Banjaluci time prvi put kao pravni subjekt moći da pruža usluge građanima iz raznih oblasti po uzoru na univerzitete u svijetu.

“U ovom slučaju to je dentalna medicina i zahvalio bih Vladi Srpske bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio realizovan. Takođe, omogućeno nam je da kroz ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja možemo pružati usluge građanima”, rekao je Škrbić.

On je dodao da će studenti na ovoj klinici moći da obave specijalizaciju u oblasti stomatologije, te da više neće morati da idu na edukaciju u okolne i druge zemlje.

“Ova klinika je, zahvaljujući donatorima, bogatija za sofisticiranu opremu i 11 novih stomatoloških stolica. Pripremamo se da do kraja nove školske godine unesemo još sedam takvih stolica, kako bismo imali od 23 do 25 ovih stolica koje su potrebne za dodiplomsku edukaciju i sve specijalnosti”, rekao je Škrbić.

Na svečanom otvaranju Škrbić je dodijelio zahvalnice bojnim donatorima koji su doprinijeli realizaciji projekta “Dentalna klinika”.

Otvaranju klinike u zgradi stomatologije banjalučkog Univerzitetskog kampusa prisustvovali su brojni ministri u Vladi Srpske, donatori, rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci i Medicinskog fakulteta, predstavnici Gradske uprave Banjaluka, istaknuti stručnjaci iz oblasti zdravstva, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo

ŠUKALO: Vladajuća većina sprečava razrješenje predmeta Dragičević

Odbijanjem uvrštavanja u dnevni red Izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona javnim tužilaštvima, vladajuća većina je stala u zaštitu kriminala i tajkuna, tvrdi Adam Šukalo, predsjednik neformalnog antikorupcionog tima Narodne skupštine RS na pres konferenciji koja je upravo završena.