MODERNIZACIJA SVE VAŽNIJA U STRUČNIM ŠKOLAMA Nastavni programi treba da prate i privredu opštine

Srednje škole u Srpskoj trebalo bi više da koriste mogućnost da, u skladu sa potrebama tržišta rada u njihovim opštinama, dio nastavnih programa za stručno obrazovanje utvrde sami, kako bi se povećala i zapošljivost njihovih maturanata.

Smatraju to u Ministarstvu prosvjete i kulture RS odakle su ovog ljeta srednjim škola uputili i dopise, podstičući ih da iskoriste opciju koju im daje zakon, te da do 30 odsto nastavnih programa za stručno obrazovanje utvrdi nastavničko vijeće škole. To je, ističu, jedna od mjera kojima se može uticati na bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada, te na kraju i smanjivati nezaposlenost.

Do preciznih podataka o tome koliko srednjih škola širom Srpske će iskoristiti ovu mogućnost na početku nove školske godine teško je doći, a direktori škola kažu da to zavisi od škole i od struke. Svi ocjenjuju, međutim, da je to korisna mogućnost, ali i da bi je trebalo više koristiti.

– Konkretna korist je prije svega to što na taj način modernizujemo znanje. Postoje oblasti gdje se doslovno izmjene dešavaju u tri mjeseca, postoje određene vještine koje učenici treba da steknu, koje su naglašene, a mi time izlazimo u susret i pojačavamo nastavnu osnovu za sticanje tih vještina. Time se prilagođavamo i tržištu rada – kaže predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Valentina Sovilj.

U posljednjih nekoliko godina to se, dodaje, češće radi, a uglavnom u stručnim i tehničkim školama, posebno u zanimanjima gdje dolazi do modernizacije.

–  To se vrlo često desi i u praktičnoj nastavi, gdje postoje potrebe da modernizujemo neke programe koji su vremenom zastarjeli i to je nama od velike pomoći. Desi se da dođe do izmjene i onda nastavničko vijeće donosi odluku na prijedlog stručnih aktiva, koji dio programa bi trebalo da se izmijeni. To zahtjeva stalno praćenje novih tehnologija, metoda rada i postalo je jako zahtjevno biti i nastavnik tih stručnih predmeta, ali mnogo znači i isplati se, kada vidite kakvo znanje dobijaju učenici koji prolaze kroz modernizovane programe – smatra Sovilj.

Sve je više, dodaje, i nastavnika koji shvataju da se bez promjena ne može ni raditi, a prolaze i sve više stručnih obuka u svojim oblastima.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u regiji Doboj Spasoje Vasiljević ističe da su i privreda i škole još pomalo inertne kada su u pitanju ovakve promjene, ali da se stvari polako pokreću.

– Ministarstvo sada to malo više potencira i potpuno su upravu. Ove godine smo uputili dopis privrednim subjektima, da i njih upoznamo da ima tih mogućnosti, da su i oni više informisani, pa očekujemo povratnu informaciju u vezi sa tim, a posebno kada su u pitanju nove tehnologije i veći privredni subjekti. Bitno je da se to na neki način omasovi – kaže Vasiljević.

On ističe i da se kroz same ishode učenja može djelimično korigovati nastavni program, te da je i to jedan od razloga zbog čega nije bilo tako masovne promjene tih programa do sada, na način kako to omogućava zakon i predlaže ministarstvo.

Ministarstvo: Analiziramo potrebe opština

– Ministarstvo prosvjete i kulture vodi odgovornu upisnu politiku u srednje škole u skladu sa potrebama tržišta rada i sa iskazanim potrebama za nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama, u čijem kreiranju značajnu ulogu imaju lokalne zajednice. Kontinuirano se analiziraju potrebe tržišta rada i realnog sektora, radi usaglašavanja sa upisnom politikom u srednjim stručnim školama na nivou jedinice lokalne samouprave – navode u ovom Ministarstvu.

(Srpskainfo)

LIGA BIH: Košarkaši Bratunca pobijedili Igokeu

Košarkaši Bratunca priredili su jedno od najvećih iznenađenja ove sezone pobijedivši Igokeu rezultatom 84:71 (25:14, 24:24, 19:18, 16:15) u utakmici 16. kola Lige Bosne i Hercegovine.  Za tim iz Laktaša, nakon četiri uzastopne pobjede u ABA ligi,  ovo je svakako velika opomena pred duel protiv Crvene zvezde koji je na rasporedu u ponedjeljak. Igokea je

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA – U Laktašima se sastali Dodik i Mićić

Delegacija SNSD-a razgovarala je večeras u Laktašima sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o izgradnji trase auto-puta koja treba da ide kroz ovaj grad i izgradnji gasovoda, rečeno je u SNSD-u. Podsjetivši da je planirano da se u okviru trase auto-puta od Rače prema Bijeljini, i dalje prema Banjaluci postave cijevi za krak gasovoda Turski tok,

Iskaz svjedoka: Pacijent bio vezan i potpuno svjestan dok je seksualno zlostavljan

Pacijent, čiji identitet je poznat redakciji Srpskainfo, u vrijeme seksualnog zlostavljanja bio je smješten u izolovanoj “šok sobi” u UKC Republike Srpske, u koju je često ulazio Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, ekskluzivno saznaje Srpskainfo. U vrijeme zlostavljanja pacijent je sve vrijeme bio vezan za svoj krevet i tako nije mogao

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po