Vijesti 05.12.2018.

MODERNIZACIJA ZEMLJIŠNE ADMINISTRACIJE Predstavljen digitalni registar ulica

ČITANJE: 3 minute

U okviru modernizacije zemljišne administracije, danas je u Gradskoj upravi predstavljen centralni adresni registar, u kojem će se, u digitalnom obliku, naći svi nazivi ulica i kućni brojevi sa područja svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, uključujući i Banju Luku.

Uz pomoć digitalizovanog registra, u kojem se za sada nalaze nazivi 649 gradskih ulica sa kućnim brojevima, biće modernizovane brojne usluge Gradske uprave, a građani će na brži način moći da ostvare neke od usluga.

– Ovaj projekat se uklapa u politiku modernizacije usluga Gradske uprave odnosno pametnog grada i od koje će koristi imati različite gradske i republičke službe. U sljedećoj fazi, kroz uvezivanje više institucija, omogućiće se da i građani kod pojedinih usluga ostvare pogodnosti, kao što je recimo prijava prebivališta – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje prezentacije, kooj su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i Ambsade Švedske, pokrovitelja projekta.

Radojičić je dodao da će se na bazi ovog registra moći razvijati i drugi poslovi, među njima i oni koji u vezi sa naplatom poreza na nepokretnosti. On je podsjetio da će od od 1. januara iduće godine lokalne zajednice moći da preuzmu naplatu ovog poreza na nepokretnosti, ističući da Banja Luka neće direktno preuzeti kompletnu nadležnost, ali da je, sa druge strane, zainteresovan za provjeru obuhvata, s obzirom na to da u toj oblasti postoji znatana rezerva za naplatu prihoda koji, po zakonu, pripada isključivo lokalnim zajednicama.

– Digitalni registar će nam omogućiti da provjerimo prijavljene nepokretnosti. Sada građani sami prijavljuju nepokretnosti u Poreskoj upravi i na osnovu te prijave plaćaju porez. Međutim, postoji značajan broj nepravilno registrovanih nekretnina, ali i onih koji uopšte nisu prijavili svoju imovinu – kazao je Radojičić. Ujedno, on je pozvao građane da u naredna tri mjeseca prijave nekretnine jer će Grad, iduće godine, sigurno ući u proces  provjere prijavljenih nekretnina.

Ambasador Švedske u BiH Andres Haheleberg, rekao je da Švedska aktivna u ovoj oblasti u BiH još od 2013. godine i da su u tom periodu donirali šest miliona evra za unapređenje zemljišne administracije.

– Jedan dio tih napora bio je uspostavljanje adresnog registra. Time unapređujemo efikasnost i usluge koje se pružaju građanima, a istovremeno u vidu treba imati i uslove iz evropskog puta BiH. Ako se registar bude koristio na odgovarajući način, to može da unaprijedi stepen transparentnosti i vladavine zakona – izjavio je Hagelberg.

Koordinator RUGIPP-a na ovom projektu Stojan Jungić, istakao je da će uspostavljanjem adresnog registra, sve adrese u Banjoj Luci biti na jednom mjestu u centralnom registru, koji će od iduće godine biti dostupan na Geoportalu RUGIPP-a.

Centralni adresni registar predstavlja evidenciju svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Adrese će od sada biti evidentirane u digitalnom obliku, a novi način evidentiranja tačnih adresa je od velikog značaja za formiranje biračkih spiskova, uspostavljanje registra prostornih jedinica i naseljenih mjesta, te za ukupnu infrastrukturu geoprostornih podataka.

Uspostavljanje Centralnog adresnog registra i pojedinačno adresnih registara za lokalne zajednice omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije CILAP.