MODERNIZACIJA ZEMLJIŠNE ADMINISTRACIJE Predstavljen digitalni registar ulica

U okviru modernizacije zemljišne administracije, danas je u Gradskoj upravi predstavljen centralni adresni registar, u kojem će se, u digitalnom obliku, naći svi nazivi ulica i kućni brojevi sa područja svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, uključujući i Banju Luku.

Uz pomoć digitalizovanog registra, u kojem se za sada nalaze nazivi 649 gradskih ulica sa kućnim brojevima, biće modernizovane brojne usluge Gradske uprave, a građani će na brži način moći da ostvare neke od usluga.

– Ovaj projekat se uklapa u politiku modernizacije usluga Gradske uprave odnosno pametnog grada i od koje će koristi imati različite gradske i republičke službe. U sljedećoj fazi, kroz uvezivanje više institucija, omogućiće se da i građani kod pojedinih usluga ostvare pogodnosti, kao što je recimo prijava prebivališta – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje prezentacije, kooj su prisustvovali predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove i Ambsade Švedske, pokrovitelja projekta.

Radojičić je dodao da će se na bazi ovog registra moći razvijati i drugi poslovi, među njima i oni koji u vezi sa naplatom poreza na nepokretnosti. On je podsjetio da će od od 1. januara iduće godine lokalne zajednice moći da preuzmu naplatu ovog poreza na nepokretnosti, ističući da Banja Luka neće direktno preuzeti kompletnu nadležnost, ali da je, sa druge strane, zainteresovan za provjeru obuhvata, s obzirom na to da u toj oblasti postoji znatana rezerva za naplatu prihoda koji, po zakonu, pripada isključivo lokalnim zajednicama.

– Digitalni registar će nam omogućiti da provjerimo prijavljene nepokretnosti. Sada građani sami prijavljuju nepokretnosti u Poreskoj upravi i na osnovu te prijave plaćaju porez. Međutim, postoji značajan broj nepravilno registrovanih nekretnina, ali i onih koji uopšte nisu prijavili svoju imovinu – kazao je Radojičić. Ujedno, on je pozvao građane da u naredna tri mjeseca prijave nekretnine jer će Grad, iduće godine, sigurno ući u proces  provjere prijavljenih nekretnina.

Ambasador Švedske u BiH Andres Haheleberg, rekao je da Švedska aktivna u ovoj oblasti u BiH još od 2013. godine i da su u tom periodu donirali šest miliona evra za unapređenje zemljišne administracije.

– Jedan dio tih napora bio je uspostavljanje adresnog registra. Time unapređujemo efikasnost i usluge koje se pružaju građanima, a istovremeno u vidu treba imati i uslove iz evropskog puta BiH. Ako se registar bude koristio na odgovarajući način, to može da unaprijedi stepen transparentnosti i vladavine zakona – izjavio je Hagelberg.

Koordinator RUGIPP-a na ovom projektu Stojan Jungić, istakao je da će uspostavljanjem adresnog registra, sve adrese u Banjoj Luci biti na jednom mjestu u centralnom registru, koji će od iduće godine biti dostupan na Geoportalu RUGIPP-a.

Centralni adresni registar predstavlja evidenciju svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Adrese će od sada biti evidentirane u digitalnom obliku, a novi način evidentiranja tačnih adresa je od velikog značaja za formiranje biračkih spiskova, uspostavljanje registra prostornih jedinica i naseljenih mjesta, te za ukupnu infrastrukturu geoprostornih podataka.

Uspostavljanje Centralnog adresnog registra i pojedinačno adresnih registara za lokalne zajednice omogućeno je zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije CILAP.

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke

Prihod RS od boravišne takse 1,4 miliona KM, broj dolazaka turista veći za 10 odsto

U Republici Srpskoj je prihod od uplaćene boravišne takse u prošloj godini iznosio 1.371.646 KM i veći je za 17 odsto u odnosu na 2017, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske. Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da je povećanje prihoda od uplate boravišne takse rezultat povećanja broja noćenja turista u ovom periodu. U 2018.

Opustite sva čula u spa i hedonističkoj oazi hotela “Jelena”

Želite da obradujete sebe i svoje najdraže potpunim uživanjem i opuštanjem u modernom i gostoljubivom ambijentu? Poželjeli ste možda masažu, vrijeme u sauni i džakuzi kadi, te bi sve to začinili zdravim ručkom ili večerom u restoranu sa vrhunskom hranom i uslugom? Ukoliko ste se već zamislili na ovim mjestima, imamo sjajan prijedlog i idealno