Vijesti 19.02.2016.

Modernizovanim školskim programima do kvalitetnije nastave u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
skola
Primjenom modernizovanih nastavnih planova i programa u školama u Republici Srpskoj i uvidom u rad nastavnika postepeno se analiziraju ti planovi po pojedinim dijelovima, s ciljem unapređenja kvaliteta nastave, a sveobuhvatna analiza i eventualne promjene uslijediće nakon primjene u nekoliko školskih godina.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srni je rečeno da je kod analize i evaluacije programa u osnovnim školama akcenat na definisanju ishoda učenja u svim predmetima, primjeni metoda rada s ciljem rasterećenja učenika, kao i izbacivanju nepotrebnih nastavnih sadržaja, što je u obavezi nastavnika.

Kada je riječ o analizi nastavnih planova i programa u srednjim stručnim školama, akcenat je na usklađenosti programa sa tržištem rada i izvođenju praktične nastave.

U resornom ministarstvu pojašnjavaju da, poslije sveobuhvatnih analiza, a nakon primjene programa u toku školovanja jedne generacije i ako to analiza bude pokazala, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske može donijeti odluku o izradi novih nastavnih planova i programa. Modernizovani nastavni plan i program za sve predmete, izuzev Srpskog jezika, za osnovno vaspitanje i obrazovanje u primjeni je od školske 2014/15. godine, dok je za Srpski jezik u primjeni od ove školske godine.

Nakon četiri godine primjene, prošle godine je urađena evaluacija nastavnog plana i programa u gimnazijama, u kojoj je traženo mišljenje nastavnika, učenika, roditelja i fakulteta.

-Nakon evaluacije utvrđeno je da su se svi ispitani u velikom procentu pozitivno izjasnili o postojećem nastavnom planu i programu, te otklonjeni ukazani nedostaci- navode u resornom ministarstvu.

Na isti način urađena je i evaluacija nastavnih planova i programa u strukama i zanimanjima koji su u primjeni tri godine, ako je riječ o trećem stepenu, i četiri godine, ako je riječ o četvrtom stepenu srednjeg obrazovanja.

Iz resornog ministarstva navode da je prošle godine vršena evaluacija nastavng plana i programa za zanimanja tehničar telekomunikacija i bankarski tehničar. U okviru evaluacije nastavnog plana i programa za zanimanje bankarski tehničar anketirana su 32 društvena partnera i rezultati ankete pokazuju da ih je 21,88 odsto u potpunosti zadovoljno stručnim sposobnostima svršenih srednjoškolaca struke ekonomija, pravo i trgovina koji rade u njihovom preduzeću, te je zadovoljno bilo 62,50 odsto, dok je nezadovoljno 6,24 odsto.

Kada je riječ o zanimanju tehničar telekomunikacija, anketirano je šest društvenih partnera koja se bave distribucijom električne energije, a 83,30 odsto ispitanih iskazalo je zadovoljstvo stručnim sposobnostima svršenih srednjoškolaca koji rade u njihovom preduzeću, dok je 16,70 odsto njih neodlučno.

-U narednom periodu planiramo evaluaciju nastavnih planova i programa za zanimanja građevinski tehničar i arhitektonski tehničar, a sve s ciljem unapređenja kvaliteta nastave – kažu iz resornog ministarstva.

(NN)